May 21, 2024

KUALA LUMPUR – Tiara Andini secara mengejut mengeluarkan lagu baharu pada hari ini, 2 Jun 2023. Penyanyi muda dengan pelbagai pencapaian ini tiba-tiba mengejutkan peminatnya dengan mengeluarkan single bertajuk ‘Tega’ tanpa sebarang pengumuman rasmi berhubung penerbitan lagu baharu ini.

Tiara Andini sengaja tidak memberikan berita mengenai single ini terutama di media sosial. Kerana dia ingin memberikan kejutan istimewa kepada peminatnya.

“Tiada sebab apa pun, saya cuma mahu ini dikeluarkan tanpa sebarang pemberitahuan atau pra-keluaran. Jadi ia benar-benar mengejut,” kata Tiara Andini berhubung single ‘Tega’.

Perkara yang harus digariskan ialah single ‘Tega’ itu dicipta secara langsung oleh Tiara Andini dengan kerjasama Andmesh Kamaleng. Membawa genre muzik pop balada, ‘Tega’ merupakan sebuah lagu yang mengisahkan tentang kesedihan sebuah kisah cinta.

“Lagu ini sangat sedih, ceritanya mengisahkan tentang seorang yang ditipu pasangannya, dan akhirnya memilih untuk berpisah” kata Tiara bercakap mengenai lagunya.

Untuk susunan itu, Tiara bekerjasama dengan salah seorang pemuzik dan penerbit terbaik di Indonesia, Tohpati. Dari awal intro lagu sudah memberikan suasana sedih. Nada yang dipilih sangat bagus untuk mewakili kesedihan dalam keseluruhan irama muzik.

Tiara Andini

Uniknya, Tiara Andini mengakui mengalami kesukaran walaupun ia adalah lagu ciptaan sendiri. Bilangan not tinggi merupakan salah satu halangan yang dihadapi dalam proses rakaman.

“Lagunya agak susah, kerana banyak nada tinggi, dan itu perlukan usaha yang lebih. Untungnya semua boleh diselesaikan dengan baik,” tegasnya.

Konsep muzik video yang menyentuh

Muzik video lagu ‘Tega’ mengunakan konsep yang sangat menyentuh. Prialangga sebagai pengarah dalam muzik video ‘Tega’ dan Gege Elisa serta Randy Martin sebagai watak utamanya, bersama Tiara Andini.

Konsep video seolah bercerita sesuai dengan lirik lagunya. Siapa sahaja yang menontonnya pasti akan mudah memahami pesan yang ingin disampaikan di dalam muzik video itu.

Kisah dalam video ini ialah Tiara Andini yang nampaknya sudah merancang untuk melangsungkan perkahwinan, namun di tengah jalan pasangannya ternyata menjalinkan hubungan sulit dengan seseorang yang dikenalinya, yang ternyata adalah pereka pakaian perkahwinannya sendiri. Di penghujung video tersebut, Tiara seolah-olah memberikan ‘kod’ untuk kesinambungan ceritanya. 

Menerusi single ‘Tega’ ini, Tiara Andini berharap dapat didengari dan dinikmati ramai orang, serta dapat mewakili perasaan mereka yang terluka dengan situasi yang sama dalam lagu ini.

“Semoga ramai yang suka dan mendengarnya, dan  juga pada mereka yang mengaitkan lagu itu diharapkan jumpa penyelesaian terbaik dalam situasi yang dialami,” harap Tiara.

Single Tega boleh didengari di semua digital platform seperti Spotify, Apple Music, KKBOX, Deezer dan YouTube Music pada hari ini 2 Jun 2023, muzik video juga telah ditayangkan secara eksklusif di saluran YouTube rasmi Tiara Adini.

Tega (Official MV)