KUALA LUMPUR : Persaingan band muzik pop rock pada awal tahun 1990-an memang cukup hebat. Ketika itu, band muzik seperti Exist, Slam, Visa dan Damasutra telah berjaya mendominasi dan mengukuhkan nama mereka dalam dunia rakaman dan industri muzik tanah air. 

Namun, siapa sangka U.K’s yang sebelum ini pernah dikenali sebagai Ukays telah berjaya menempatkan diri mereka sebagai band muzik berpengaruh serta mencapai populariti meluas, merentasi benua Asia Tenggara khususnya Malaysia,  Indonesia, Singapura dan Brunei. 

Buat julung kalinya U.k’s akan mengadakan sebuah konsert sebagai meraikan penglibatan mereka selama 25 tahun dalam artis rakaman dan industri muzik tanah air. Konsert U.K’s Reunion 25 Tahun bakal diadakan di Panggung Sari, Istana Budaya pada dua malam berturut-turut bermula 17 Jun sehingga 18 Jun 2022. 

Menurut vokalis kumpulan U.K’s, Amir kecewa dengan industri muzik kerana merasakan dirinya dipinggirkan hingga pernah timbul hasrat mahu bersara.

“Pada mulanya saya dah kecewa sebenarnya kerana U.K’s tidak diberi peluang langsung untuk mengadakan konsert seperti di Istana budaya ini, perkara ini tidak pernah berlaku.” Katanya.

Bagi meneruskan kehidupan, Amir atau nama sebenar, Mohd Azmir Muhammad Yusof, 53, berkata beliau masih lagi menerima undangan menyanyi secara solo dengan menggunakan muzik ‘minus one’.

“Tawaran persembahan masih ada, cuma impian nak buat konsert U.K’s sahaja belum tercapai.” Kata Amir.

Mengulas lanjut, beliau bersyukur akhirnya Tuhan memakbulkan doanya apabila impian menganjurkan konsert menjadi kenyataan menerusi penganjuran Konsert U.K’s Reunion 25 Tahun ini.

Berkongsi apa yang beliau lalui, beliau banyak kali berusaha mencari pihak yang sedia membantu untuk merealisasikan impiannya itu, namun, setiap kali membuka mulut dan menawarkan diri, jawapan diterima cukup menghampakan.

Amir yang pernah menyertai musim kedua Gegar Vaganza (GV) berkata, pertemuan dengan penganjur konsert yang juga sahabat lamanya membuka peluang yang selama ini dinantikan.

“Saya pendamkan sahaja yang terkandung dalam diri saya, jika ada rezeki adalah, ianya terlalu lama dan pertemuan secara tidak sengaja bersama penganjur konsert pada tahun lepas akhirnya menjadi realiti apabila mereka sudi untuk menganjurkan konsert U.K’s di Istana Budaya nanti.” Ujarnya.

Impian Amir U.K’s untuk mengadakan konsert akhirnya termakbul

Dianjurkan Mac Training Sdn Bhd bersama RCD Concepts Sdn Bhd, Konsert U.K’s Reunion 25 Tahun ini bakal menyaksikan gabungan semula ahli-ahli kumpulan U.K’s yang asal iaitu Mohd Azmir Muhammd Yusuf atau Amir selaku vokalis, Rozdenil Toni (Denil) pemain gitar, Mohd Saleh Mohd Alias (Olley) pemain bass serta Amiruddin Sharif (Amirul) pemain dram. 

Konsert yang berdurasi selama dua jam dan menerusi 25 lagu yang bakal dipersembahkan Amir dan rakan-rakannya ini turut dibantu dua pengarah muzik berkaliber iaitu Mohd Rafi Bin Shafie (Rafi) dan Ahmad Firdaus Mahmud (Firdaus) serta Mustafa Kamal Ahmad (Mus Satira) sebagai pemain gitar undangan. 

Antara lagu-lagu yang menjadi pilihan adalah Kau Satu-Satunya, Seksa, Sebak, Tergamak Kau, Terasa, Pahit Akan Manis Akhirnya, Siapa Yang Rampas Cintamu dan Di Sana Menanti Di Sini Menunggu.

Saari Amri turut berduet bersama U.K’s dalam konsert tersebut

Konsert U.K’s Reunion 25 Tahun ini menjadi lebih bermakna apabila mendapat sentuhan  Pengarah kreatif Shamsul Cairel dan Pengarah Teknikal yang tersohor, Dato’ Sri Rozaimi Che Di yang juga adalah Pengarah Urusan RCD Concepts Sdn Bhd. 

Samirah Hambali, selaku penerbit berkata, pihak producer Mac Training Centre Sdn Bhd dan RCD Concepts Sdn Bhd amat berbesar hati untuk menganjurkan konsert buat kumpulan U.K’s yang julung kali pertama diadakan ini. 

“Pasti ramai yang teruja dan sudah lama menantikan sebuah konsert berskala besar daripada U.K’s ini yang pastinya akan menghiburkan serta dapat membangkitkan semula nostalgia kehebatan kumpulan U.K’s pada suatu masa dahulu.

“Pihak kami juga mengalu-alukan kesediaan mana-mana pihak korporat yang sudi menaja Konsert U.K’s Reunion 25 Tahun ini sebagai sebahagian daripada projek atau kempen Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) bagi membuka ruang dan peluang  kepada warga  seni  baik di depan tabir mahupun di belakang tabir untuk bekerja semula setelah lama terkesan akibat pandemik,” katanya. 

Menurut Amir, memandangkan mereka mempunyai banyak lagu-lagu hit, ia sememangnya memberikan satu cabaran buat mereka untuk memilih 25 lagu yang bakal dipersembahkan dalam konsert itu nanti. 

“Dari awal lagi, kita sudah senaraikan lebih daripada 30 buah lagu dan untuk memilih 25 buah lagu daripada senarai ini cukup memeningkan, apatah lagi ia perlu diaturkan mengikut kesesuaian segmen dan repertoire. 

“Tapi, apa yang boleh saya katakan di sini, semua lagu-lagu hit U.K’s yang menjadi kegemaran setiap peminat, kita akan nyanyi dan persembahkan,” ujar Amir ketika ditemui pada sidang media pengumuman konsert itu di sini, kelmarin.

Turut ditampilkan adalah segmen duet bersama komposer yang banyak menghasilkan lagu hits U.K’s iaitu Saari Amri menerusi lagu Kita Sama Saja.

Tiket menyaksikan konsert ini berharga RM999, RM777, RM555, RM333 dan RM111. Sebarang pertanyaan mengenai tiket, hubungi Hotline: 03-21706333/ (WhatsApp): 01113297822 atau layari http://ilassotickets.com.

U.k’s akan mengadakan sebuah konsert sebagai meraikan penglibatan mereka selama 25 tahun dalam industri muzik tanah air
36 thoughts on “Hasrat U.K’s untuk bikin konsert akhirnya tercapai”

Leave a Reply

Your email address will not be published.