May 21, 2024

KUALA LUMPUR : Toybox Projects, sebuah syarikat terkenal yang membawa budaya asli Jepun begitu teruja untuk mengumumkan dua acara utama kepada penontonnya iaitu ‘Japan x Malaysia Friendship Concert 2022’ pada 30 Oktober ini dan acara JACE (Japan Arts Culture Entertainment) Seni, Budaya, Hiburan 2022 yang akan berlangsung dari 28 Oktober hingga 13 November 2022 bertempat di LaLaport Bukit Bintang City Center (BBCC).

JACE 2022 bertemakan ‘Harajuku’ love ‘Kawaii’ yang akan berlangsung selama 17 hari di mana pengunjung akan disajikan dengan aktiviti budaya asli Jepun dengan merasai pengalaman secara dekat dan intim.

Estranged

Acara kemuncak JACE 2022 adalah sesi bertemu dan bersua secara eksklusif dengan artis Jepun popular antaranya Back-On, Centimillimental dan FEMM yang akan membuat persembahan di ‘Japan x Malaysia Friendship Concert 2022’. Pertunjukan fesyen Harajuku dikendalikan oleh pasukan profesional dari Jepun. Terdapat juga bengkel dan aktiviti rekacipta di samping gerai-gerai yang dipenuhi dengan produk jenama Jepun yang telah dibawa masuk secara eksklusif dari Harajuku, Jepun semata-mata untuk acara ini. pengunjung akan diberikan petua mengenai Fesyen Harajuku, menikmati Peraduan Cosplay Halloween dan menyaksikan pertandingan Miss Lolita 2022 yang pertama di Malaysia dengan himpunan koleksi fesyen Lolita Jepun yang tulen. Pertunjukan fesyen Harajuku yang mencipta sejarahnya sendiri di sini, di mana pengunjung akan menikmati pelbagai gaya yang merangkumi gaya Harajuku kawaii, Harajuku yang berwarna-warni gila, Harajuku jalanan, kimono lolita dan kimono dalam susunan gaya harajuku. Terdapat banyak aktiviti dan permainan yang menyeronokkan sesuai untuk sesi keluarga dan rakan-rakan menikmati bersama-sama! Permainan perayaan Jepun tradisional menanti anda dengan hadiah berupa produk buatan Jepun yang menarik. Anda juga boleh mencuba gula-gula Jepun asli dan menonton demonstrasi upacara minum teh, dan sebagainya.

Acara JACE (Japan Arts Culture Entertainment)

Kinjo, seorang pelawak Jepun yang berbakat telah mempelajari Bahasa Malaysia dan Inggeris semasa di Malaysia, bakal melakukan komedi dalam tiga bahasa tersebut untuk menjadi pengacara majlis perasmian, ‘Japan x Malaysia Friendship Concert 2022’, pertandingan cosplay Halloween dan pertandingan stand up comedy.

Suka mendengar lagu Jepun? Penggemar fesyen Jepun? Sertai pertandingan dan tunjukkan bakat anda untuk memenangi hadiah yang sangat menarik! Terdapat lebih banyak aktiviti untuk dibawa kepada anda dari Jepun. Ia tidak berhenti di sini. Kerjasama menarik dengan Kadokawa Gempak Starz Girypto Photo Booth juga menanti anda di samping lebih banyak aktiviti.

Sakura Band

Konsert Persahabatan Jepun X Malaysia 2022

‘Japan x Malaysia Friendship Concert 2022’ yang dianjurkan dan dipromosikan oleh Toybox Projects serta disokong oleh Tourism Malaysia, adalah konsert promosi silang budaya dengan tema yang memperkenalkan artis Jepun dan Malaysia dari pelbagai genre. Ia diadakan untuk memperingati persahabatan yang telah lama terjalin antara Jepun dan Malaysia. Acara pertama yang diadakan pada tahun 2017, merupakan satu kejayaan besar. Kesinambungan atas kejayaan itu dan banyak permintaan daripada peminat, media, artis dan kalangan profesional dalam industri muzik untuk lebih banyak siri konsert yang sama, fasa kedua kini dipersembahkan dengan barisan artis yang berbeza dari Jepun dan Malaysia. Artis Jepun yang bakal menjayakan konsert ini adalah BACK-ON, Centimillimental dan FEMM, manakala Floor 88, Estranged dan Sakura Band adalah artis utama dari Malaysia. Konsert itu akan diadakan di Zepp Kuala Lumpur.

Back-On
Centimillimental

Back-On adalah sebuah band rock dan merupakan nama yang tidak asing lagi bagi peminatnya. Mereka mempunyai banyak ikatan lagu dengan siri anime popular seperti Gundam, Initial D, Fairy Tale dan banyak lagi. Seorang daripada ahlinya fasih berbahasa Inggeris, manakala seorang lagi fasih berbahasa Cina. Mereka telah menjelajah ke seluruh dunia dan meraikan ulang tahun ke-20 mereka tahun ini. Muzik dan persembahan langsung mereka telah menerima pujian di seluruh dunia. 

Centimillimental adalah seorang penulis lagu dan penyanyi yang merupakan pemenang salah satu uji bakat utama di Jepun dan kini merupakan bintang yang sedang meningkat naik di negaranya. Dia terkenal dengan lagu-lagunya dari anime popular Given dan Bakuten!!. Pada 2015, daripada 5000 peserta, beliau memenangi Grand Prix di peraduan Inazuma Gate dengan nama samaran (Hey, Don’t Forget). Berikutan kejayaan itu, dia membuat debut utamanya pada tahun 2019 dengan singlenya Kizuato yang merupakan lagu tema pembukaan untuk anime Given dengan lebih 26 juta strim di Spotify menjadikannya debut hit yang hebat dan kerana kemahiran menulisnya mendapat perhatian, dia menulis semua lagu untuk anime. Lagu-lagu ini mempunyai sejumlah 140 juta strim di Spotify. Dia juga menulis lagu dan menghasilkan karya untuk artis lain seperti Sakurazaka46, Samidareyo, Hinatazaka46 Bokunanka dan lain-lain.

FEMM, singkatan untuk ‘Far East Mention Mannequins’ ialah duo rap wanita pertama dengan konsep unik untuk menggambarkan diri mereka sebagai peragawati. Bunyi mereka yang ceria dan bergaya telah menarik perhatian peminat budaya Jepun di seluruh dunia, terutamanya di negara barat. Penampilan bergaya mereka juga digemari oleh peminat cosplay dan budaya pop Jepun. Pow!/L.C.S, debut utama FEMM dan album fizikal pertama, telah dikeluarkan pada Februari 2016.

Bahasa yang berbeza, melodi yang berbeza, tetapi untuk alasan yang sama. Datang dan nikmati muzik, tarian dan bergembira pada hari Ahad 30 Oktober 2022 di Zepp Kuala Lumpur. Tandai kalendar anda dan dapatkan tiket anda sekarang! Tiket boleh dibeli melalui laman web https://ilassotickets.com.