June 13, 2024

KUALA LUMPUR : Senario muzik bebas Malaysia (indie) mempunyai sejarah yang agak panjang sejak akhir 1980-an dan awal 1990-an. Ledakan banyak band, masing-masing dengan gaya dan genre yang berbeza benar-benar menambahkan warna pada kanvas industri muzik tempatan yang biasa pada masa itu. Tiga dekad telah berlalu dan kini senario muzik bebas tempatan telah menunjukkan daya tahan, kematangan serta identiti tersendiri.

Apabila seluruh dunia dilanda pandemik Covid-19 pada tahun 2020, banyak aktiviti kumpulan ini telah dihentikan. Mereka kehilangan sumber pendapatan dan terpaksa menghadapi tempoh yang sangat mencabar dalam hidup mereka. Menyedari bahawa mereka memerlukan asas yang lebih kukuh untuk berlindung terhadap semua ketidakpastian, Indie Alliance telah ditubuhkan dengan harapan bahawa pakatan ini dapat membantu untuk membuka jalan yang lebih besar dan lebih baik untuk mereka.

Bagi merealisasikan bahawa band indie ini mempunyai pengaruhnya tersendiri, Eraventures Event telah menganjurkan konsert Indie Alliance menampilkan empat kumpulan antaranya Gerhana Skacinta, The Times, Subculture dan Joanna & Co. Konsert yang bakal diadakan pada 1 Januari depan di Zepp Kuala Lumpur hanyalah satu permulaan buat band indie tempatan.

Subculture

Menurut kumpulan punk rock Malaysia, Subculture, kewujudan mereka sejak 30 tahun lalu telah membuka jalan kepada muzik punk rock Malaysia untuk berkembang dan menemui identitinya sendiri. Dipengaruhi oleh perintis punk rock seperti Ramones, The Clash, dan Rancid, Subculture secara unik telah memupuk bunyi dan watak mereka sendiri sepanjang tiga dekad yang lalu. 

“Sepanjang tahun, kami telah merasai jatuh bangun industri muzik dan senario muzik indie. Barisan pemain bertukar beberapa kali, namun kami tetap setia pada asal usul kami yang mempunyai tenaga punk rock yang total!” Katanya.

Dengan Azreen sebagai vokalis dan gitar irama, Kabin pada bass, dan Meor pada dram, kumpulan itu kini diperkukuh dengan penggabungan Ajx (daripada legenda The Splatters) pada gitar utama.

Gerhana Skacinta

Gerhana Skacinta yang mendapat jolokan ‘Band ska kalis maki Malaysia’ muncul dari kancah kebangkitan ska di Malaysia pada akhir 1990-an. Manakala ska gelombang ketiga melahirkan wajah baharu dan kategori baharu iaitu ska-punk, ska-pop, ska-core. Gerhana Skacinta kekal mengikut laluan tradisional, kekal setia kepada matlamat asal penubuhannya. Band ini telah membina empayar mereka sendiri, menghiburkan peminat ska dengan topi parti mereka di setiap persembahan. 

“Kita akan menjanjikan persembahan secara langsung yang terbaik dan yang anda tidak pernah alami sebelum ini!” Kata mereka.

Dianggotai oleh Widy (vokalis utama), Hanis (vokalis), Edy J Herwan (gitar dan vokalis), Rejab (Trombone), Bakri (Dram), Fairuz (Keyboardist), Skaloot (bass), Farin (Saksofon Tenor), Nadzmi (Alto Saxophone) dan Zul (Trumpet).

The Times

Kumpulan The Times yang ditubuhkan pada tahun 2004 telah menyebarkan pengaruh mereka bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di negara jiran. Sejak penubuhannya, The Times telah menyimpan 3 album studio, 1 EP dan 3 single dalam himpunan mereka, yang kesemuanya menerima maklum balas dan pengiktirafan yang sangat baik. Sentiasa bertenaga dan menarik semasa berada di atas pentas, The Times diketahui mengubah setiap persembahan menjadi pesta yang tidak dapat dilupakan. 

“Semangat ‘Rock N Roll’ hidup dengan garang dalam diri kami dan pastinya kami akan memberikan prestasi persembahan yang terbaik untuk peminat, bersedialah untuk tiba masa dalam hidup anda pada 1 Januari nanti!” Ujar The Times.

The Times dianggotai oleh Naza selaku vokalis dan pemain gitar, Jibeng (gitar utama), Kabin (Bass) dan Bakri (drum).

Joanna & Co.

Joanna & Co. mula ditubuhkan pada 2006 apabila Joanna Renisa ditemui di stesen radio tempatan, XfreshFM oleh penerbit tempatan Bard Muffins dan Allahyarham Arab (Syed Azlan Syed Abu Bakar). Ahli kugiran berubah sepanjang masa tetapi getaran pop disko yang dimainkan oleh kumpulan itu sejak kelahirannya tetap sama. 

Band indie ini bertujuan untuk memperjuangkan kaum wanita dalam industri muzik kerana ia telah menggalakkan artis wanita generasi baharu untuk terus menggegarkan industri. Single pertama mereka pada tahun 2008, Aku Pelangi, mendahului carta stesen radio termasuk Hot FM, Era FM dan XFresh FM. Tidak akan berpatah balik selepas ini, mereka terus menghasilkan lagu yang berwarna-warni dan menghiburkan peminat di seluruh negara. 

Dianggotai oleh Joanna Renisa (vokalis), Jay Cugat (gitar), Kusha (bass), Meor (drum) dan Izmeer (keybord). Mereka begitu teruja untuk mengadakan persembahan pada tahun baharu itu nanti kerana tahun 2023 adalah ulang tahun ke-17 kumpulan Joanna & Co. dan tidak ada tempat yang lebih baik untuk memulakan sambutan selain Zepp Kuala Lumpur, bersama sekutu indie mereka Gerhana Skacinta, The Times, dan Subculture.

Konsert Indie Alliance anjuran Eraventures Event yang bakal berlangsung di Zepp Kuala Lumpur pada 1 Januari 2023 bermula jam 5 petang. Untuk pembelian tiket, boleh melayari laman sesawang www.myticketempire.com.