July 14, 2024

KUALA LUMPUR – Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM) mengorak setapak lagi untuk membantu pengamal industri muzik yang memerlukan dengan melancarkan program amal ‘Sumbangan Rahmah Industri Muzik’ di Pullman KLCC, dirasmikan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, YB Datuk Seri Salahuddin bin Ayub pada 31 Mei lalu. Di bawah program ini, pengamal industri muzik terdiri daripada penyanyi, pemuzik, pencipta lagu sehinggalah pegawai perhubungan awam syarikat rakaman yang menghadapi kesusahan akibat pelbagai faktor boleh memohon bantuan kewangan daripada sumbangan Rahmah yang baru ditubuhkan ini.

YB Datuk Seri Salahuddin bersama Rosmin Hashim

“Program amal ‘Sumbangan Rahmah Industri Muzik’ adalah pengembangan Dana Kecemasan kami sebelum ini yang ditubuhkan untuk menyediakan bantuan kewangan segera kepada pengamal industri muzik yang mengalami masalah kewangan akibat wabak covid yang melanda seluruh negara sebelum ini. Melalui Dana Kecemasan RIM, kami telah berjaya memberikan bantuan kewangan kepada Man Kidal (Lefthanded), Kid (Search), Mel (Wings), Zydee (One Nation Emcees), Roslan Aziz, Ross Ariffin dan ramai lagi.” kata Rosmin Hashim, Pengerusi RIM.

Penyanyi Ben Nathan menerima sumbangan Rahmah Industri Muzik

Dia menambah bahawa “terdapat keperluan untuk mengembangkan Dana Kecemasan RIM kerana pengamal industri muzik terus menghadapi banyak kesukaran walaupun selepas wabak itu. Kami prihatin tentang nasib artis veteran yang bergelut untuk menampung kehidupan serta mereka yang memerlukan bantuan untuk membayar bil perubatan mereka yang banyak. Kami amat bersyukur kerana kami berjaya mendapatkan sokongan pembiayaan daripada Public Performance Malaysia Berhad (PPM), Pertubuhan Pengurusan Kolektif tertua di Malaysia untuk program amal ‘Sumbangan Rahmah Industri Muzik’ dengan pembiayaan tahunan sebanyak RM100,000.”

Penyanyi Ibnor Riza menerima sumbangan Rahmah Industri Muzik

“Seperti Dana Kecemasan RIM sebelum ini, kami akan mematuhi parameter dan syarat yang ditetapkan dalam penyaluran bantuan kewangan daripada dana ‘Sumbangan Rahmah Industri Muzik’ kepada pemohon yang layak. Semua permohonan akan tertakluk kepada semakan dan kelulusan Jawatankuasa program amal ini yang terdiri daripada ahli Majlis RIM. Kami berharap program amal ini akan membantu membawa sedikit kelegaan kepada pengamal industri muzik yang sangat memerlukan bantuan kewangan.”

“Sumbangan Rahmah Industri Muzik ini juga selari dengan inisiatif Payung Rahmah yang dicetuskan oleh YB Datuk Seri Salahuddin bin Ayub, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup bagi membantu membiayai kos sara hidup rakyat. Kami amat berbesar hati YB Datuk Seri Menteri dapat merasmikan pelancaran program amal RIM malam ini. Permohonan untuk bantuan kewangan boleh dikemukakan mulai 1 Jun 2023 di halaman khusus dalam laman web RIM.”.

Pada majlis ini, sumbangan RM2,000 setiap seorang akan diserahkan oleh YB Datuk Seri Menteri KPDN kepada 10 penerima pertama sumbangan Rahmah tersebut yang merangkumi:

1. Ibnor Riza – Menghidap Kanser Limfoma Tahap 4.

2. Zaiton Sameon – Kecederaan otak traumatik dan kehilangan pendapatan.

3. Rahim Maarof – Strok dan kini di ICU.

4. Ali (XPDC) – Kehilangan pendapatan akibat strok.

5. Sazali P. Ramlee – Masalah kesihatan dan royalti yang rendah

6. Dato’ Ooi Eow Jin – Kehilangan pendapatan akibat Alzheimer.

7. Ben Nathan – Kemurungan dan memerlukan bantuan kewangan untuk menguruskan bil perubatan ibunya.

8. Huang Jun Tian – Terbaring di katil selepas strok.

9. Zaleha Hamid – Strok dan terlantar di katil.

10. Shima – Masalah saraf dan penyakit misteri.

Zamani turut menghiburkan tetamu

Selepas perasmian program oleh YB Datuk Seri Menteri KPDN, tetamu dihiburkan dengan persembahan artis semasa dan veteran seperti Ramlah Ram, Dato’ Francissca Peter, Zaiton Sameon, Zamani, Dato’ Aishah. Majlis ini juga memberi kesempatan pertemuan ramai artis artis lama dan baharu beramah mesra bersama YB Datuk Seri Menteri KPDN dalam suasana yang meriah.

Butiran program amal ‘Sumbangan Rahmah Industri Muzik’ termasuk kelayakan, kriteria dan borang permohonan boleh didapati di www.rim.org.my/sumbangan-rahmah-application.