December 6, 2023

KUALA LUMPUR: Mekynoza merupakan unit Alternative / Modern Rock berasal dari Kuala Lumpur, ditubuhkan pada 2019 oleh 5 orang anak muda. Mereka menawarkan pengalaman muzik yang diperkasa riff berat, bunyian ambient, lead harmony berkembar dan back-shattering breakdown yang dipakej begitu cemerlang untuk menarik pendengar-pendengar muzik rancak tempatan. 

Asalnya sekadar sebuah band suka-suka yang menyertai battle of the band, Mekynoza berubah menjadi band yang serius menjelang 2020. Mekynoza aktif menyertai persembahan pentas di sekitar Lembah Klang pada 2022 semenjak Perintah Kawalan Pergerakan dilonggarkan dan merancang untuk terus aktif bermain pada tahun akan datang. 

Mekynoza menampilkan Muzammil Khairi (Muz) sebagai vokalis utama, Adam Ammir (Adam) sebagai pemain gitar utama, Amirul Ismail (Mirul) sebagai pemain gitar ritma, Syahmi Mustaqim (Syahmi) sebagai pemain dram dan Khairi Awalludin (Ery) sebagai pemain bass.

Mekynoza tampil dengan video muzik Aku Bukan Kamu

Mekynoza mengalami pertukaran line-up pada 2022 dengan Muz menyertai sebagai vokalis baharu. sebelum ini Mekynoza telah menghasilkan 3 single berjudul Bila Esok, Harapan dan Langit. Mekynoza memulakan 2023 dengan mengeluarkan Aku Bukan Kamu yang menampilkan vokal Muz. 

Aku Bukan Kamu merupakan single terakhir Mekynoza sebelum memulakan proses rakaman album pertama yang dijangka keluar menjelang 2024. Unit Alternative / Modern Rock ini berharap dapat terus menempa nama di persada muzik bebas tempatan dan harapnya di peringkat antarabangsa juga. 

Video muzik yang menyaksikan emotional breakdown yang dihadapi oleh ‘everyday man’ digambarkan sebagai pekerja pejabat dibuli majikan. Vokalis Muz yang menulis lirik untuk trek ini berpendapat ini adalah katarsis untuk beliau dan mengambil pendekatan let it go if it kills you.

“Aku sebenarnya menceritakan tentang perjalanan melepaskan diri dari situasi, keadaan dan suasana yang menekan. Macam bila dah tersepit kat satu sudut; aku ada benda yang aku nak buat tapi orang halang. Jadi aku tujukan lagu ni khas untuk orang yang halang keinginan aku dan jadi pembunuh semangat aku.” Jelas Muz.

Single yang intense dan rancak ini merupakan keluaran pertama mereka di tahun 2023. Aku Bukan Kamu boleh ditonton di portal muzik Dissecting the Euphony bermula 27 Januari lalu.

Mekynoza – Aku Bukan Kamu (Official Music Video)