May 23, 2024

PETALING JAYA – Belantara, kumpulan rock yang terkenal dengan kebolehan menulis lagu mereka yang unik dan progresif, bersama sokongan daripada peminat yang tegar, bersedia untuk naik ke pentas berprestij untuk Showcase terbaru mereka di Stage One, PJ Performing Arts Centre, Petaling Jaya yang pada 7 Disember 2023 ini. Showcase ini adalah susulan daripada kejayaan Showcase Belantara pada 20 dan 21 Februari 2020 di Damansara Performing Arts Centre, yang dihadiri oleh kira-kira 350 peminat tegar selama dua hari Showcase tersebut.

Showcase akan datang ini, dikenali hanya sebagai Belantara Showcase Volume 2.0 akan menawarkan lebih banyak lagu kegemaran peminat dan penerbitan persembahan yang lebih baik, sambil kekal sepenuhnya showcase ini dianjurkan sendiri dan dibiayai oleh peminat Belantara.

Apa yang membezakan Showcase ini adalah cara unik di mana Showcase ini dihidupkan. Sama seperti Showcase pertama Belantara di tahun 2020, Showcase 2.0 ini juga melibatkan peminat mereka dalam memainkan peranan penting menganjurkan dan membiayai Showcase ini. Oleh kerana itu, Belantara menyatakan bahawa mereka benar-benar menghargai peminat setia mereka.

Penyanyi Belantara, Mohamed Zaid Yusoff, berkata, “Showcase yang kami anjurkan ini adalah untuk bersama peminat. Band ini hanya berkongsi muzik dengan peminat yang selama ini telah mentafsir lagu kami berdasarkan pengalaman mereka dan membawa makna istimewa kepada mereka. Kami akan memberi tumpuan untuk berikan mereka persembahan yang berbeza, kerana peminat kami juga sangat berbeza”.

Sepanjang penubuhan mereka, Belantara secara konsisten menunjukkan komitmen berhubung rapat dengan peminat mereka. Showcase ini adalah lanjutan daripada visi itu, memberikan pengalaman yang tiada tandingan kepada para hadirin untuk merapatkan semula hubungan di kalangan peminat sambil membina semangat kemasyarakatan yang lebih kuat berdasarkan minat terhadap muzik band itu.

Pemain bass Belantara, Shukri Salleh berkata, “Kami berbesar hati dengan sokongan dan sambutan terhadap Showcase ini dan tidak sabar untuk bertemu semua peminat kami secara bersemuka”.

Belantara terdiri daripada barisan anggota asal, Mohamed Zaid Yusoff (vokalis, penulis muzik lagu), Aziz Ismail (pemain gitar utama, penulis muzik lagu), dan Shukri Salleh (pemain bass). Mereka berkawan baik semasa belajar di Amerika Syarikat sebelum membentuk Belantara pada 1986. Mereka menandatangani kontrak bersama Polygram (Malaysia) pada 1987 dan terbang pulang ke Malaysia semasa cuti universiti untuk merakamkan album mereka. Sehingga kini, Belantara telah mengeluarkan 3 album iaitu Belantara – Self-Titled (1987), Srikandi Di Sisi (1988), dan Infiniti (1990).

Dengan menganjurkan sendiri Showcase mereka, Belantara berharap dapat memberi inspirasi kepada band lain untuk bekerjasama dengan penyokong dan peminat mereka, menggalakkan mereka untuk mengambil alih sendiri dan membentuk pengalaman konsert yang mereka inginkan. Berdasarkan kejayaan Showcase sebelum ini, Belantara merasakan mereka mempunyai model untuk band-band rock lain untuk digunakan dan dicontohi dalam membawa konsert impian menjadi realiti, tanpa penaja besar dan penyokong kewangan.

PJ Performing Arts Centre, sebuah venue canggih terkenal dengan akustik pentas yang baik, menyediakan suasana sempurna untuk Showcase yang dinanti-nantikan ini. Peminat boleh mengharapkan pengalaman yang immersif, dimana band akan cuba untuk berhubung pada tahap yang lebih intim dengan peminat mereka sambil memupuk suasana setiakawan dan berkongsi pilihan terhadap muzik Belantara.

Sertai Belantara dan peminat mereka pada 7 Disember 2023 (Khamis 8.30 malam) di Stage One, PJ Performing Arts Centre, 1Utama Petaling Jaya, Selangor untuk malam muzik rock, kolaborasi penggiat seni dan perhimpunan peminat tegar untuk mendapatkan sebuah pengalaman yang tak akan dilupakan. Jangan ketinggalan menyaksikan Showcase bersejarah ini yang berpotensi untuk membentuk semula landskap industri konsert.

Untuk rekod, Belantara merupakan sebuah band rock terkenal dengan lagu-lagu muzik rock progresif serta lirik yang ada kelainan. Kebanyakan lagu dan lirik ditulis ketika mereka bersama sebagai pelajar sewaktu menuntut di Amerika Syarikat. Lagu dan lirik menjadi kegemaran ramai pelajar semasa mereka berada di sana dan berkait rapat tentang dugaan serta cabaran sewaktu belajar dan akhirnya merealisasikan kehidupan yang matang. Belantara dan muziknya kekal dalam playlist peminat dan Showcase ini adalah perjalanan nostalgia tentang hubungan yang mendalam antara peminat, muzik dan band.

Lagu-lagu mereka dianggap sebagai muzik rock progresif, dengan pengaruh daripada band luar negara seperti Rush, Led Zeppelin, Queensyche dan The Police. Memandangkan Belantara merupakan kumpulan yang lebih memfokuskan rakaman studio dan bukannya kumpulan persembahan, Belantara jarang sekali untuk mengadakan persembahan pentas. setakat ini Belantara telah membuat persembahan dalam 2 pertunjukan sahaja iaitu di Auditorium Komtar Pulau Pinang pada tahun 1989, dan di Damansara PAC pada tahun 2020.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Belantara dan Belantara Showcase Volume 2.0 yang akan dianjurkan sendiri di PJ Performing Arts Centre PJ, sila layari halaman Facebook rasmi Belantara atau beli tiket terus di laman web PJ PAC di https://pjpac.com.my