May 21, 2024

KUALA LUMPUR – Penyanyi asal Indonesia, Cakra Khan menghargai sokongan yang diberikan dengan mengotakan janji untuk kembali ke Kuala Lumpur bagi menyempurnakan konsert, Cakra Khan Live in Kuala Lumpur dalam memenuhi rangka Dream Festival Collaboration Vol. 4. 

Konsert yang bakal berlangsung di Zepp Kuala Lumpur pada 17 September 2023 ini membuatkan penyanyi yang memiliki karisma tersendiri itu bakal bergandingan bersama juara Big Stage (BS) 2023, Nadeera zaini. Nadeera atau nama penuhnya Farah Nadeera Zaini berasa bertuah dan teruja apabila diberi kepaercayaan untuk mengadakan konsert bersama Cakra Khan.

Menurut Cakra beliau bersama pasukannya telah berbincang untuk memilih Nadeera selepas terpikat dengan lontaran vokal Nadeera yang disifatkan amat bagus. Cakra juga tidak memilih sesiapa untuk berkolaborasi dengannya kerana penganjur telah menyenaraikan beberapa nama kepadanya.

“Selepas berbincang dengan pasukan, kami mengundang Nadeera ke konsert saya kerana vokalnya juga bagus.

“Semoga saya masih boleh berkolaborasi dengan Nadeera walaupun selepas konsert,” kata Cakra atau nama lengkapnya, Cakra Konta Paryaman. 

Pengarah Projek Dream Festival, Rama Ananda Ambri atau mesra disapa Anda berkata, acara itu menjanjikan hiburan luar biasa menerusi persembahan istimewa Cakra bersama penyanyi undangan khas dari Malaysia. 

“Kemunculan Cakra bersama Nadeera bakal menghangatkan lagi siri Dream Festival Collaboration Vol. 4, sekali gus membawa penonton merentasi magis perjalanan hiburan yang tidak terlupakan. 

“Sebagai penyanyi, Cakra dilihat sebagai sosok yang sangat berbakat dan memiliki karisma tersendiri setiap kali beraksi di pentas. Dikenali dengan kehebatan vokal dan aksinya yang penuh energetik, kami yakin kemunculan terbaharu Cakra pasti memberikan kepuasan jitu kepada penggemarnya,” katanya. 

Tambahnya lagi, profil seni Cakra yang pernah meraih pelbagai penghargaan, selain mengukir nama sebagai antara artis terbaik dalam industri hiburan Nusantara memberi nilai tambah pada acara yang dibawakan Inspire IDN dengan kerjasama Laskar Entertainment itu. 

“Bersama artis undangan yang masih dirahsiakan, kami yakin elemen kejutan itu bakal menambah daya tarikan acara, sekali gus memacu antusiasme penggemar muzik untuk memeriahkan konsert tersebut. 

“Dream Festival Collaboration Vol. 4 dirancang dengan begitu teliti untuk memastikan semua yang hadir terhibur. Kami komited untuk memberikan pengalaman konsert yang tidak terlupakan kepada semua penonton. 

“Acara ini tidak mungkin menjadi kenyataan tanpa sokongan penaja rasmi seperti Sari Ratu Prima, Hotbox dan Chatime. Sokongan mereka memberikan sumbangan besar dalam memastikan acara ini sukses,” katanya. 

Tiket menyaksikan Dream Festival Collaboration Vol. 4 – Cakra Khan Live in Kuala Lumpurdijual pada harga RM178 (Kepada Hati), RM198 (Terlanjur Cinta), RM318 (Kekasih Bayangan), RM508 (Tanpa Batas Waktu)dan RM5,880 (Royal Box untuk lapan penonton)boleh diperoleh dengan melayari: www.ticket2u.com bermula 15 Julai 2023. 

Konsert itu juga bakal membawa peminat menelusuri perjalanan kerjaya nyanyian Cakra selama lebih sedekad, bermula dengan single perdana, Harus Terpisah yang pantas melonjakkan popularitinya di Indonesia dan Malaysia sejak 2012. 

Terdahulu, tularnya video sesi uji bakat America’s Got Talent (AGT) 2023 yang disertai Cakra pada 18 Julai lalu. Dalam sesi ujibakat tersebut, beliau telah membuktikan keampuhannya memukau juri program realiti popular itu menerusi persembahan dengan membawakan lagu, Make It Rain yang dipopularkan Ed Sheeran dan No Woman, No Cry nyanyian asal Bob Marley. 

kemantapan vokal Cakra yang memiliki karakter sendiri ketika membawakan kedua-dua lagu pada sesi uji bakat itu melayakkan penyanyi kelahiran Pangandaran, Jawa Barat tersebut memperoleh empat ‘Yes’ daripada barisan juri. 

Keunikan vokal Cakra turut menuai pujian daripada juri digeruni ramai, Simon Cowell yang mengakui, kagum dengan bakat luar biasa penyanyi berkenaan, sekali gus membuka ruang selesa untuk dirinya melangkah ke babak persaingan seterusnya. 

Pencapaian besar itu kata Cakra tidak mungkin digapai tanpa sokongan semua, terutama sekali peminat yang sentiasa mempercayai kemampuannya. 

Meskipun ruang untuk mencipta nama di peringkat antarabangsa semakin luas terbuka, Cakra tidak sesekali melupakan peminat di rantau Nusantara yang sentiasa menjadi tulang belakang kekuatannya.