April 22, 2024

KUALA LUMPUR – Legenda metal Cromok sebuah nama yang tak perlu diperkenalkan lagi. Peminat muzik underground cukup mengagumi bunyi pantas riff gitar, kekuatan vokal dan solo gitar harmonik mereka. Istilah ‘THRASHDITIONAL’ yang dipopularkan oleh band ini menggabungkan pengaruh heavy metal dengan unsur Melayu tradisional yang jelas ditonjolkan dalam lagu-lagu seperti Ulek-Metallurgical dan Siblings yang amat digemari ramai.

Band perintis thrash metal tempatan ini ditubuhkan pada 1987 oleh Karl (gitaris), Din (vokalis/gitaris), Sam (vokalis/pemain bass) dan Miji (pemain dram) di New South Wales, Australia ketika melanjutkan pelajaran di Universiti Wollongong. Terpengaruh dengan kemunculan era thrash metal barat, mereka memulakan perjalanan muzik mereka bermain gig dan konsert kecil, seterusnya memiliki kumpulan peminat tegar dan berjaya menempa nama dalam kancah metal Sydney, malah muncul sebagai band terbaik Sydney berdasarkan undian oleh Hot Metal Megazine.

Namun selepas itu mereka berpecah dengan Din mengikuti haluannya sendiri dan menubuhkan D’cromok manakala Karl, Sam dan Miji pulang ke Malaysia dan kekal sebagai trio.

Album pertama, Image of Purity diterbitkan pada 1991 dengan lagu-lagu seperti Misty, Journey, Metallurgical dan Prophecy berjaya mendapat sambutan hangat peminat dan meraih Anugerah Emas. Ini diikuti dengan album-album hebat seterusnya iaitu Forever in Time (1993), Yours Truly (1996), Mean, Meaner, Meanest (1999), What’s Left (2000), Deafening Silence (2002), Untitled (2003) dan beberapa album kompilasi.

Forever In Time, album kedua yang merangkul platinum berganda pada tahun 1994 menjadikan mereka ternama di puncak arena metal. Lagu-lagu seperti Memories, I Don’t Belong Here, Misery, Obsessed dan Another You terkenal di kalangan peminat serta pengkritik. Lagu-lagu klasik inilah yang menjadi kegemaran dan siulan ramai, acap kali menggegarkan persembahan yang pastinya penuh peminat yang mengenali lagu tersebut dari hati.

Dari persembahan pembukaan mereka untuk konsert Metallica “Live In Kuala Lumpur” di Stadium Merdeka pada tahun 2013, menjadi bintang utama pelbagai jenis festival muzik dan penghias muka depan majalah muzik terkemuka, Cromok sentiasa membawakan sesuatu yang unik, kekal teguh dengan legasi mereka yang didambakan peminat. Band legenda ini terus hidup bersinar bak obor yang terang, pastinya amat menggembirakan para peminat mereka.

Cromok akan menemui peminat setia mereka yang turut dikenali sebagai Cromers, bagi meraikan ulang tahun album Forever in Time mereka dengan Konsert Ulang Tahun ke-30 ‘Forever In Time’ CROMOK pada 14 Oktober 2023 di Zepp Kuala Lumpur bermula jam 8.30 malam.

Acara Ulang Tahun ke-30 nanti bakal menjanjikan persembahan mantap yang pasti tidak akan dapat dilupakan berserta rakaman di belakang tabir yang belum pernah ditayangkan, konsep produksi yang hebat dan juga ‘Wall of Fame’ eksklusif yang menyimpan kenangan indah Cromok. Sudah tentunya sesuatu istimewa yang tidak harus dilepaskan peminat!

Buat peminat yang ingin menyaksikan persembahan mereka boleh mendapatkan tiket di https://www.myticketempire.com/cromok30thanniversaryconcert. Tiket telah mula dijual pada 20 Jun 2023 dengan harga jualan di atas talian RM179, RM239, RM279, VIP RM669 dan pembelian di kaunter berharga RM229, RM289 dan RM329.