July 14, 2024

KUALA LUMPUR, MALAYSIA – Kimal, penyanyi kumpulan rock tempatan, Margasatwa. dan seorang artis dan komposer yang berbakat dalam dunia muzik Malaysia, telah mengumumkan pelancaran single terbarunya yang menggugah perasaan, bertajuk Doa Buat Gaza. Lagu terbitan Luncai Emas ini bukan sahaja merupakan karya terkini beliau tetapi juga satu permohonan doa yang disusun menjadi sokongan dan kepedulian terhadap mangsa konflik di Palestin.

Kimal berkongsi, “Pada asalnya sebuah puisi, Doa Buat Gaza sebenarnya telah dihasilkan pada tahun 2012, sebagai cerminan reaksi saya terhadap kekejaman Israel yang menyerang Gaza dan keganasan yang terjadi di sana waktu itu. Terketar dan terkesandengan nasib saudara di Palestin, puisi ini kemudiannya diubah menjadi sebuah lagu.

Saya sedar bahawa dari jauh, kita mungkin terbatas dalam bantuan yang dapat diberikan, dan walaupun setiap sumbangan seikhlas hati adalah penting, tetap ianya boleh dimanipulasikan pihak yang tidak bertanggungjawab. Namun begitu, doa memiliki kekuatan tersendiri yang tidak boleh dipergunakan oleh pihak tersebut. Doa adalah satu-satunya senjata kita yang eksklusif.”

Menurut Kimal, kolaborasi dengan Mafidz, yang dikenali dengan ahli-ahlinya Megat Aizzat, Megat Fazly, dan Megat Hafidz, merupakan sebuah kolaborasi kreatif.

“Saya kenal mereka sejak tahun 2015 lagi, sebelum wujudnya Margasatwa dan Mafidz. Mereka antara rakan kreatif pertama yang boleh saya berkongsi rasa, idea dan cita-cita bersama mereka. Kita tak pernah berkolaborasi secara rasmi, maka ini adalah lagu yang tepat pada waktu yang tepat” kata beliau.

“Projek ini juga menjadi salah satu cabang kreatif saya, untuk menguji kebolehan saya sebagai seorang artis, komposer, dan penerbit” tambah beliau.

Katanya, beliau tidak melibatkan kumpulannya, Margasatwa, dalam projek ini kerana mereka sedang menyiapkan album baru dan itu yang menjadi fokus utama mereka.

Mafidz dan produksi mereka, Resonant Pribadi telah menampilkan profesionalisme yang tinggi kata Kimal.

“Masing-masing dari mereka memiliki keunikan dalam suara dan penyampaian. Mereka memahami dengan mendalam melodi dan lirik yang ingin disampaikan. Yang paling saya suka adalah pilihan melodi dan nada setiap bahagian suara mereka yang bersatu dengan harmoni dan indah sekali,” ungkap Kimal.

Lagu ini dirakam di studio Resonant Pribadi untuk bahagian vokal, manakala gitar dan alat lain dimainkan dan dirakam sendiri di Studio Gemunggal di Penerbitan Tongkat Sakti, milik Kimal.

“Sedih dan menyayat hati dengan apa yang berlaku terhadap saudara kita di Palestin. Namun dalam masa yang sama, saya sangat berbangga dengan kekuatan dan kehebatan mereka menentang kekejaman Israel. Semoga kemenangan milik Palestin, InsyaAllah.” luah beliau apabila ditanya tentang perasaan beliau terhadap tragedi yang sedang berlaku di tanah Palestin.

Kimal menekankan bahawa ini adalah peranan beliau sebagai seorang artis untuk menyebarkan kesedaran mengenai kejadian di Gaza dan mengingatkan orang ramai tentang betapa pentingnya mensyukuri keamanan negara kita dari porak-peranda dan kemusnahan peperangan.

Sebagai kata-kata semangat, beliau mengambil ungkapan lirik daripada Doa Buat Gaza, “Namun kita masih punya, senjata yang mereka tidak punya, yang berjenama doa, Doa buat Gaza.”Teruskan usaha, berdoa dan bergantung harap, dan bertawakkal dengan Allah swt. Marilah sama-sama kita terus menerus mendoakan kesejahteraan dan kemenangan untuk Palestin.”

Single Doa Buat Gaza telah pun sedia untuk didengari dipelbagai platform digital. Selain daripada lagu, pendengar boleh juga melihat video muzik Doa Buat Gaza di saluran Youtube Luncai Emas.