July 13, 2024

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal Ernie Zakri bakal menyanyikan sendiri lagu Astana pada Separuh Akhir Muzik Muzik ke-38 (SFMM 38), esok.

Syarikat rakaman Universal Music Malaysia yang mewakili Ernie berkata, perkara itu diputuskan
selepas pihak Rocketfeul menghubungi mereka, semalam.

“Rocketfuel ada menghubungi kami untuk berbincang perkara ini. Selepas mengambil kira banyak perkara selain tidak mahu membiarkan isu ini berlanjutan, jadi Universal Music Malaysia bersetuju dan membenarkan Ernie selaku penyanyi asal dan komposer lagu Astana untuk membuat persembahan.

“Berhubung terma perbincangan yang belum selesai antara pihak Persatuan Industri Rakaman
Malaysia (RIM) dan Persatuan Penerbit Malaysia (MPA) dengan Media Prima Berhad, pihak RIM
menyerahkan perkara ini kepada kami di Universal Music Malaysia untuk membuat keputusan. Ditambah lagu ini sudah pun dicalonkan sejak Februari.

“Pada masa sama, kami tidak mahu isu ini terus berpanjangan dan diperdebatkan. Diharap pihak
terbabit segera mencari solusi terbaik,” katanya.

Sementara itu, Erni berkata, dia lega apabila dapat menyanyikan lagu Astana.

“Seperti yang diperkatakan sebelum ini, saya selaku penyanyi asal dan komposer lagu ini sudah tentu mahu menyanyikan lagu ini. Mana mungkin tidak. Malah, tidak pernah sekali saya berkata atau mengeluarkan kenyataan tidak mahu dan tarik diri.

“Jadi, selepas melalui proses perbincangan yang panjang antara semua pihak dan pihak Universal
Music Malaysia pun tidak pernah menghalang saya untuk menyanyikan lagu ini, saya dengan penuh gembira akan menggalas sendiri tanggungjawab untuk mempersembahkan lagu Astana.

“Terima kasih sekali lagi kepada pihak Universal Music Malaysia yang sentiasa memahami dan
percaya akan bakat saya. Kepada peminat dan semua pihak yang sentiasa ambil berat, saya hargai sokongan anda,” katanya.

Terdahulu, RIM dan MPA dalam kenyataan berkata, mereka masih dalam rundingan dengan Media Prima mengenai terma dan syarat pencalonan lagu dalam program Muzik Muzik yang disiarkan di TV3.

Pengerusi RIM Rosmin Hashim berkata, sesi dialog sudah dibuat membabitkan semua pihak sejak Ogos lalu namun tidak dapat mencapai penyelesaian yang memuaskan.

Malah, Universal Music Malaysia juga berkata, Ernie selaku artis yang kini di bawah naungan mereka cakna mengenai kenyataan RIM dan MPA mengenai terma dan syarat pencalonan lagu dalam Muzik-Muzik yang masih dalam perundingan.

Lagu Astana adalah ciptaan bersama Ernie dengan Omar K, Syamel dan Syazriq Azeman yang tercalon ke Separuh Akhir Muzik-Muzik (SFMM) ke-38 seperti yang diumumkan pada majlis sidang media yang dianjurkan oleh TV3 pada 10 Disember lalu.