February 24, 2024

KUALA LUMPUR – Festival Muzik & Seni Pinkfish, sebuah pengalaman muzik dan seni kreatif terpilih anjuran Hitman Solutions bersama-sama Happymoon berlangsung pada Hujung Minggu Hari Pekerja baru-baru ini menyajikan pengalaman yang benar-benar tidak dapat dilupakan buat rakyat Malaysia dan mereka dari seluruh rantau ini, acara penuh bertenaga tersebut berlangsung di Surf Beach, Sunway Lagoon dengan pelbagai aksi dari dalam dan luar negara, serta pertunjukan seni daripada pelbagai artis yang berbakat dalam bermacam medium.

Lebih 8,000 peminat muzik dan seni, juga dikenali sebagai LAVA, dari Malaysia dan negara jiran lain, serta tetamu antarabangsa dari United Kingdom & Perancis hadir untuk menari bersama-sama dengan lagu kegemaran mereka dan meraikan persada seni tempatan. Hujan atau cerah, ia tidak menghalang para hadirin daripada menikmati segala yang ditawarkan festival itu. Perayaan itu juga mempamerkan yang terbaik dalam fesyen, dengan pengunjung festival dihiasi dengan pakaian perayaan yang berwarna-warni dan menyeronokkan.

Malah ada juga “stiltwalkers” untuk menyapa orang ramai, artis karikatur dan pakar persembahan lain untuk memeriahkan orang ramai ketika mereka meneroka kawasan festival. Satu lagi kemuncak ialah Lumi Funland yang memberikan semua mereka yang menghadiri perjalanan ke lorong ingatan, menampilkan jungkat-jungkit kaleidoskopik dan set buaian, sesuai untuk syot yang sesuai untuk Instagram. Pemegang tiket Sun Cabana berpesta di kawasan bertingkat yang eksklusif yang memberikan pandangan mata terhadap pentas dan persembahan yang luar biasa.

Pesta Pinkfish, yang dibawakan oleh Waka, dimulai dengan persembahan hebat bertenaga DJ Rimka sebagai acara pembuka di Beach Hut, kemudian Chuckiess & Whackboi, Nashyk, Bate dan Mister Ariffin turut serta, mempamerkan persembahan yang mengasyikkan untuk semua secara dekat.

Di ‘Main Stage’, SaturdaySelects memulakan acara dengan aksi yang membuatkan semua hadirin turut menari mengikut rentak dan diteruskan oleh Gard Wuzgut & Ramengvrl serta persembahan yang menghiburkan oleh Joe Flizzow, Meduza, Yellow Claw dan Dash Berlin. Pengunjung festival juga berpeluang menyaksikan paparan visual bertaraf antarabangsa yang menjanjikan pengalaman interaktif menyeronokkan lagi menakjubkan.

‘Headliner’ Festival Pinkfish iaitu DJ Snake memulakan persembahan dengan sorakan gemuruh, membuktikan mengapa dia layak digelar sebagai ‘headliner’, dengan pertunjukan cahaya yang menakjubkan sewaktu persembahannya, memberi kejutan yang tidak terjangka yang hebat. Walaupun selaku aksi penutup, DJ Snake berjaya membuat semua yang hadir mahukan lebih, menyampaikan semua lagu hitnya – ‘Taki Taki’, ‘Turn Down For What’, ‘Get Low’ dan banyak lagi. Sehingga semasa hendak meninggalkan pentas, jeritan untuk ‘encore’ kedengaran di seluruh Sunway Surf Beach.

Paparan utama festival merupakan belon gergasi 15 kaki “Chaigo” – karakter anjing komik yang direka oleh artis grafiti tempatan, Kenji Chai. Dia turut menghadiahkan t-shirt semburan tangan yang direka khas untuk pengunjung bertuah, disertai oleh Pami, Kaze dan Spike – membentuk sebuah kolektif pereka dan artis grafiti yang berazam untuk mempamerkan daya kreativiti mereka dengan menggabungkan gaya seni tradisional dan digital. Pinkfish Festival turut menyediakan menara grafiti yang menampilkan karya seni daripada pemenang peraduan “Spray Your Art Out”, Ganz, Yan Li Yi dan Duke Chua. Pemasangan ini menjulang tinggi pada ketinggian 13 kaki, memberikan semua orang pemandangan setinggi langit pada karya seni hebat ini oleh bakat tempatan.

Rohit Rampal dan Kesavan Purusotman, pengasas Pinkfish Festival mengulas, “Pinkfish adalah kejayaan dan kami sangat terkejut dengan semua sokongan yang kami terima untuk festival pertama kami dan ini memberikan kami motivasi yang kami perlukan untuk mencipta yang lebih besar. dan pengalaman yang lebih baik tahun depan dengan aksi yang lebih besar di Pinkfish pada masa hadapan.”