May 21, 2024

KUALA LUMPUR : 37 tahun, nama Wings masih unggul di dalam arena muzik Malaysia. Tahun 2022 menjadi tahun yang agak sibuk bagi kumpulan ini. Persembahan dan konsert di sana sini termasuk di negara jiran Singapura baru-baru ini sempena perlumbaan Formula 1. Kali ini, sekali lagi kumpulan rock nombor satu Malaysia bakal menggegarkan Zepp Kuala Lumpur. Lokasi bertaraf dunia ini akan menjadi gelanggang Wings bagi siri konsert terakhir untuk tahun ini di Kuala Lumpur. 

Naga Kramat’ menjadi pilihan jenama konsert kerana ia boleh memberi gambaran tentang kehebatan anggota kumpulan Wings bila berada di pentas yang besar dan gah. Peminat tegar Wings sedia maklum bahawa Naga Kramat adalah tajuk bagi sebuah album Wings yang diterbitkan pada tahun 2002 (album ke-10). 

Perjalanan Wings masih teguh bila mereka bakal adakan konsert pada 22 Oktober 2022 (Sabtu), jam 8.45 malam bertempat di Zepp Kuala Lumpur.

“MW Mega Production dan Awie Entertainment merancang lebih kurang dua bulan lepas untuk melaksanakan projek ini. Peringkat awal agak sukar kerana jadual Wings dan Dato’ Awie agak padat. Setelah berbincang dengan pihak Awie Entertainment, akhirnya tarikh keramat ini dipilih sebagai hari yang terbaik untuk menjayakannya”. Ujar Mashar Mokhtar selaku penganjur. 

“Ini adalah projek sulung MW Mega Production dan pastinya saya meletakkan harapan yang sangat tinggi untuk acara ini. Saya memberikan 110 peratus komitmen bagi memastikan konsert ini berjalan lancar dan berjaya. Saya menyeru semua sayap-sayap Wings dan peminat rock tanahair untuk datang dan saksikan sendiri konsert ini. Saya janji ia akan memberikan kepuasan yang maksima untuk anda”. Tambah Mashar Mokhtar. 

Mashar Mokhtar selaku penganjur konsert

Pihak MW Mega Productions telah mengumumkan satu harga baru khas untuk pelajar IPTA dan IPTS berharga RM169.00 bagi tiket kategori bediri di zon ‘Bujang Senang’. Hal ini dibuat kerana ada permintaan dari kalangan pelajar. Pihak MW Mega Production mengambil kira pandangan pelajar yang kurang berkemampuan untuk membeli harga tiket yang tersenarai sebelum ini. Harga yang ditawarkan begitu berbaloi untuk menyaksikan persembahan band lagenda rock Malaysia. Syarat untuk pembelian tiket begitu mudah, mereka hanya perlu menunjukkan bukti kad pelajar semasa membuat tempahan atau pembelian tiket melalui ejen Sayap-Sayap Wings yang sah sahaja.

Selain itu, pihak penganjur juga sedang mempertimbangkan untuk menambah jumlah kerusi memandangkan permintaan yang agak tinggi untuk kategori tempat duduk.

”Kami akan umumkan dalam masa terdekat di media sosial Naga Kramat dan Sayap-Sayap Wings, ianya masih dalam perbincangan antara kami, Zepp KL dan ticket2u”. Jelas Mashar.

Bagi anggota Wings pula, rata-rata mereka sangat teruja untuk beraksi di pentas Zepp Kuala Lumpur.

“Sebelum ini kami hanya dengar komen kawan-kawan yang pernah beraksi di sana. Kali ini kami sendiri akan beraksi dan sudah tentu kami ingin memberikan yang terbaik buat peminat. Perasaan teruja itu pasti ada. Kali pertama nak jejak kaki ke pentas yang selalu dicanang tempat bagus dan bertaraf dunia”. Jelas Eddie selaku pemain bass Wings.

Wings bakal adakan konsert pada 22 Oktober 2022 di Zepp Kuala Lumpur

Seperti mana yang diketahui, Dato’ Awie masih bertenaga dan ligat beraksi di atas pentas, mempunyai suara yang padu dan baik seperti zaman mudanya. Ditanya tentang pilihan lagu untuk konsert Naga Kramat ini dengan menjangkakan kesemua lagu-lagu dalam album ini akan dipersembahkan?

Dato’ Awie terus menyangkal, “tidak, bukan semua lagu dari album Naga Kramat akan dipersembahkan. Mungkin ada lagu dari album itu, ia hanyalah nama konsert ini sahaja. Yang pastinya saya nak bagi peminat puas dengan pemilihan lagu-lagu ‘best’ buat mereka yang datang. Saya ingin mereka mencipta memori setiap kali menyaksikan persembahan atau konsert kami. Mereka datang berbayar dan bukan percuma, saya menghargainya dengan membuat persembahan yang terbaik”. Jelasnya.

MW Mega Production menjelaskan bahawa tiket konsert mula dijual secara atas talian di www.ticket2u.com.my/nagakramat dan mendapat sambutan yang menggalakkan. Memandangkan tempat yang agak terhad, amat digalakkan untuk mereka membuat pembelian seawal mungkin bagi mengelakkan keciciran bagi menyaksikan konsert ini.

Harga tiket mengikut kategori bermula dari RM244 (Bujang Senang), RM274 (Amok), RM364 (Misteri Mimpi Syakila) dan RM574 (Taman Rashidah Utama). Buat peminat kumpulan Wings dan peminat rock di Malaysia pastinya tidak mahu melepaskan peluang ini. Dengan pasukan produksi yang berpengalaman menguruskan perjalanan konsert ini, pasti sesuatu yang hebat akan dipersembahkan. Memori pasti terpahat dalam jiwa ‘rockers’ semua.