March 2, 2024

KUALA LUMPUR – Denyutan berirama dan melodi harmoni muzik alternatif menghidupkan satu malam yang memukau di “Here Comes the Sun Eater” (HCTS) 2023 di Zepp KL pada malam Ahad yang lepas. Persembahan luar biasa oleh artis alternatif ternama Indonesia, Hindia, .Feast, Mantra Vutura serta bakat tanah air, Midnight Fusic menerima sambutan bertenaga dari semua yang hadir.

Gabungan Komuniti dan Budaya
HCTS melangkaui sempadan tradisional, mencipta acara yang mencerminkan kerjasama bertenaga antara Sun Eater, sebuah syarikat muzik dan hiburan Indonesia yang ternama, dan TAPAUasia, platform bagi komuniti indie Asia Tenggara dan penganjur festival indie terkemuka Malaysia, TAPAUfest.

Konsert ini bukan sahaja membawa kepuasan dari sudut audio, ia juga satu pertunjukan visual yang memukau, dengan persembahan hebat oleh Hindia, .Feast, Mantra Vutura, dan Midnight Fusic. Penonton dihidangkan campuran genre yang eklektik, membuktikan bahawa muzik benar-benar tidak mengenal batasan.

Mendedahkan Pasaran ‘Crossover’ yang Dinamik
“HCTS bukan sekadar bertujuan mempamerkan bakat muzikal yang luar biasa; ia mencipta suasana perpaduan dan kerjasama, mendedahkan pasaran ‘crossover’ yang dinamik di mana peminat dari kedua-dua negara berkumpul untuk bersuka ria dalam satu pengalaman bersama. Reaksi penonton di Zepp KL mencerminkan kejayaan usaha kerjasama ini dalam mempromosikan pertukaran budaya melalui muzik,” kata Ahmad Faris, Pengarah Kreatif TAPAUasia Sdn. Bhd.

Rifanda Putri, Pengurus Projek HCTS dari Sun Eater, menambah, “Kami bangga kerana acara ini menandakan kerjasama sulung kami dengan TAPAUAsia dalam bentuk edisi ketiga ‘Here Comes The Sun Eater,’ dan ini kali pertama kami membawakannya di luar negara, iaitu di Kuala Lumpur, Malaysia. Kami sentiasa berusaha untuk mencipta pengalaman baru bagi penonton global kami. Melalui kerjasama dan pengalaman ini, kami berhasrat untuk menanam lebih banyak kerjasama dengan rakan-rakan dan pemuzik untuk acara HCTS yang akan datang di seluruh dunia.”

Bab Seterusnya
Sementara gema HCTS 2023 sebagai pertunjukan terakhir TAPAUasia pada tahun 2023 masih terasa di udara, ramai yang tak sabar kerjasama seterusnya dengan Sun Eater. Teruskan mengikuti kami untuk kemas kini dan pengumuman lebih lanjut pada tahun 2024.