May 22, 2024
hide and seek thailand movie

Filem seram yang berjudul Hide and Seek yang diinpirasikan dari permainan tradisional yang telah wujud sejak sekian lama dan masih popular di sehingga kini telah diangkat ke layar perak oleh pengarah Nirun Toomprecha. Filem yang telah dihasilkan produksi dari negara Thailand ini akan mula ditayangkan di seluruh pawagam bermula 18 April 2024. 

Filem Hide and Seek ini turut dibintangi oleh pelakon-pelakon hebat antaranya Longshi Lee, Link Thanawee Phongphasawat, Wuttiphat Kijchakan, Nada Chareontong,  Suttiruk Srithongkul, Natphisit Lertmukda, Natthawut Songklin, Decha Thanajitchai dan  Santiphap Thongraya.

Menurut pengarah filem ini, Nirun Toomprecha, Hide and Seek merupakan filem seram yang diinspirasikan dari permainan tradisional yang sangat popular terutamanya dikalangan kanak-kanak atau lebih mudah dipanggil permainan ‘Sorok-sorok’.

“Inspirasi saya adalah untuk mencipta permainan rakyat yang dapat diteruskan dari satu generasi ke generasi seterusnya. Bermain ‘Hide and Seek’ atau ‘Pong Pae’ merupakan salah satu permainan tradisional yang telah wujud sejak sekian lama dan masih popular di setiap era kerana peraturannya mudah, menyeronokkan, dan kawasan mesti ditentukan. Sehingga kini, masih ada kanak-kanak berkumpul untuk bermain sorok-sorok.

“Peraturannya ialah orang yang menjadi ‘pencari’ mesti menutup mata dan meminta rakan-rakannya pergi dan mencari tempat untuk bersembunyi. Anda boleh mengira nombor. Bagi mereka yang telah ‘tersembunyi’ dahulu, mereka perlu menjerit, ‘Tidak boleh tutup mata, racun ada di mata saya. Ibu bapa saya bertani dan hanya mendapat sebutir beras.’ Kemudian mereka bersurai dan bersembunyi.”

Tambahnya lagi, “Apabila ‘Pencari’ menganggap bahawa semua orang telah tersembunyi, dia akan bertanya, ‘Adakah anda sudah didapati?’ Apabila ‘Orang Tersembunyi’ menjawab, ‘Baiklah,’ ‘Pencari’ akan membuka matanya dan mencari kawan di pelbagai tempat. Apabila ditemui, dia akan menyebut ‘Pong’ diikuti dengan nama orang yang ditemui, yang boleh ‘pong’ orang dilihat dari jauh. Kemudian ‘Pencari’ akan terus mencari sehingga dia menyelesaikan tugas. Orang pertama yang ditemui akan menjadi ‘Pencari’. Walau bagaimanapun, jika sesiapa yang mahir bersembunyi, ‘Pencari’ mungkin tidak akan menemui mereka. Orang yang masih belum ditemui boleh datang dan menyentuh ‘Pencari’ sambil menjerit ‘Pae’ supaya ‘Pencari’ boleh memenangi pusingan lagi.” Jelas Nirun Toomprecha tentang cara permainan tersebut.

Sinopsis

Tong dan kawan-kawannya, termasuk Pong, Pang, Koh, Aod, Keng, dan Noo Pook, pernah bermain sembunyi-sembunyi di dalam sebuah bangunan terbiar semasa mereka kecil. Tiga belas tahun kemudian, bangunan yang sama telah diubah menjadi sebuah universiti, tanpa menyedari sejarah tragisnya. Semasa peristiwa ngeri berlaku, mereka bertemu dengan seorang gadis hantu yang menyerupai Nu Aon, yang telah menemui nasib malang beberapa tahun lalu. Pong, di bilik mandi, melihat bayangan seorang gadis, dan Aod bertemu dengan seorang gadis di atas jambatan sebelum hilang. Setiap rakan menghadapi pengalaman yang menakutkan dengan kehadiran spektral, yang membawa kepada akibat yang mengejutkan.

Apabila mereka bergelut dengan penghantaran, ketegangan meningkat di kalangan kumpulan itu. Perselisihan muncul, tuduhan dilontarkan, dan kekacauan merajalela. Apabila kehadiran hantu semakin kuat, rakan-rakan didorong ke ambang kehancuran, menghadapi ketakutan terbesar mereka dan menghadapi kesilapan masa lalu mereka.

Dengan setiap pertemuan yang menakutkan, risikonya semakin tinggi, membawa kepada klimaks yang mengejutkan di mana sempadan antara realiti dan gaib menjadi samar. Adakah mereka dapat mendedahkan misteri sebelum terlambat, atau akan mereka menjadi mangsa kemarahan roh yang ingin membalas dendam?

Dalam cerita yang memaparkan tentang persahabatan, rasa bersalah, dan usaha untuk menebus, Tong dan rakan-rakannya terpaksa berdepan dengan rahsia tergelap mereka dan berjuang untuk hidup melawan kejahatan kuno yang tidak bersedia untuk beristirahat dengan aman. Adakah mereka bersedia untuk menghadapi kebenaran yang menakutkan, atau akankah mereka hanya menjadi pion dalam permainan mematikan gadis hantu itu?