July 18, 2024

Filem bergenra drama komedi arahan pengarah berprolifik di Singapura, Jack Neo telah mula ditayangkan pada 13 Jun yang lalu. Menampilkan pelakon-pelakon berbakat seperti Hu Jing, Jae Liew, Camans Kong, Goh Wee-Ann, Zhou Yu Chen, Joseph Ng, Glenn Yong, Terence Cao, Collin Chee, Selena Tan, Xixi Lim dan Patricia Mok telah berjaya memikat hati penonton menerusi bakat lakonan yang ditonjolkan oleh mereka.

Filem terbitan MM2 Entertainment mengisahkan Zi Hao, merupakan pelajar Sekolah Rendah Cina 6 di Singapura, menghadapi tekanan akademik apabila rakan sekelasnya Jayden memerangkapnya dan menuduhnya kerana menipu untuk mengekalkan statusnya di kedudukan teratas.

Sementara itu, ibu Zi Hao, Wen Ting, dituduh melakukan kerja haram oleh ibu Jayden yang berdaya saing, Sophia. Di tengah-tengah kegawatan, kedua-dua ibu itu menyedari beban yang menimpa anak lelaki mereka dan bersatu untuk mengutamakan kesejahteraan mereka berbanding gred demi memupuk perdamaian.

Jack Neo

Filem ini juga ditulis oleh Jack Neo seorang pembikin filem dimana sumbangannya kepada industri perfileman tempatan telah mendapat ucapan penghormatan dari bekas Perdana Menteri Encik Goh Chok Tong pada tahun 1998 dan 2003.

Sebagai mengiktiraf pencapaian dan sumbangan beliau terhadap industri media Singapura, Pengarah Jack Neo telah dianugerahkan Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat pada 1999 dan Anugerah Pelbagai Bakat pada 2004 daripada MediaCorp Singapore melalui Star Award. Beliau juga menerima Anugerah Pingat Perkhidmatan Awam pada Ogos 2004 dan Anugerah Pingat Budaya Seni pada Oktober 2005.

Pada 2016, untuk meraikan ulang tahun ke-50 Singapura, Jack Neo menjalani penggambaran untuk “Long Long Time Ago”, yang memaparkan dengan tepat kehidupan sukar rakyat Singapura pada zaman awal. Jack Neo membuat penggambaran filem pertamanya di luar Singapura dan Malaysia, “Killer Not Stupid”, di Taichung City, Taiwan. “Killer Not Stupid” ialah sebuah komedi aksi yang dibintangi oleh pelakon popular dari Taiwan, Hong Kong, Malaysia dan Singapura.

Selain memperoleh rekod pendapatan box oaice yang tinggi, karya Jack Neo kemudiannya menarik perhatian serantau dan antarabangsa. Antara karyanya yang mendapat ulasan baik, Homerun memenangi anugerah filem antarabangsa pertama untuk Singapura. Sebanyak enam anugerah antarabangsa telah diberikan sebagai penghormatan kepada filem itu termasuk gelaran “Pengarah Terbaik” di Kids Film Festival of Home Iran 2003.

I Not Stupid 3 bukan sahaja sebuah filem yang menjanjikan gelak ketawa tetapi mengetengahkan mesej yang mendalam mengenai sistem pendidikan dan tekanan akademik. Jangan ketinggalan untuk menyaksikan filem yang penuh emosi dan sarat dengan pengajaran.