December 6, 2023

Thailand memang tidak asing lagi dengan penghasilan filem-filem seram yang bermutu dan mendebarkan sehingga turut diminati oleh para peminat filem seram di Malaysia.

Khong-Khaek: The Djinn’s Curse membawa kelainan besar apabila menjadi filem seram Islamik pertama negara itu, malah filem ini mencipta sejarah tersendiri apabila berjaya meraih kutipan box office sejak ditayangkan di Thailand mulai 28 September lalu.

Apa yang menariknya, filem tersebut turut tular dan menjadi sebutan di Malaysia, malah trailer rasminya sahaja sudah meraih jumlah 3 juta tontonan menerusi akaun TikTok @sukafilem.

Bagi tidak mengecewakan para peminat filem seram di Malaysia, Yusrych Global Sdn Bhd bakal membawakan filem terbitan M Thirty Nine Co. Ltd. dan Monwichit Entertainment ini ke pawagam seluruh Malaysia mulai 2 NOVEMBER 2023.

Pengasas Yusrych Global Sdn. Bhd., Yusry Makmor berkata, pihaknya berminat membawa masuk filem ini untuk tayangan di Malaysia apabila menyedari trailer rasminya menjadi viral sehingga 3 juta tontonan dan diperkatakan orang ramai di media sosial.

“Saya percaya filem ini akan pecah panggung apabila ditayangkan di Malaysia, tambahan pula kutipan di Thailand sangat memberangsangkan iaitu sebanyak RM6 juta dalam tempoh 11 hari tayangan.

“Kalau melihat pada komen pula, rata-ratanya ramai yang teruja nak menontonnya dan tertanya-tanya bila akan tayang di Malaysia. Apapun akhirnya terjawab apabila filem ini akan ditayangkan pada 2 November ini,” ujarnya.

Yusry berkata, dia ada bertanya beberapa kenalan dalam industri tentang filem ini dan mereka menyarankan supaya dia membawa masuk untuk tayangan di Malaysia.

Sebelum ini, Yusrych Global Sdn Bhd bertindak sebagai penerbit dan edaran bersama untuk filem Anwar The Untold Story dan Khong-Khaek: The Djinn’s Curse menjadi filem kedua edaran syarikat berkenaan.

Sementara itu, menurut pengarah filem ini, Kriangkrai Monvichit, idea untuk menghasilkan filem ini tercetus setelah isterinya yang suka menulis skrip bersendirian mengadu yang dia sering terdengar bunyi yang aneh dan berasa bulu romanya meremang secara tiba-tiba sehingga dia terpaksa menghentikan hasrat untuk terus menulis.

Hasil dari perbualan itu pasangan tersebut sepakat untuk menghasilkan sebuah filem seram dan akhirnya terhasil skrip filem Khong-Khaek: The Djinn’s Curse yang dibarisi oleh para pelakon hebat Thailand seperti Golf-Akara Lucas, Tubtim-Anyarin Terathananpat, Mo-Amena Pinit, Marika Phraekhieocharoen, Piyarat Jatupong, Thiti Phoom-on, Sontana Chitmanee, Hakeem Dhanawicit dan Ahmad Kasemiyah Dolah.

Menurut Kriangkrai lagi, mereka mengangkat tema berkaitan jin untuk filem berkenaan kerana mahu penonton lebih memahami kesan dan akibat buruk apabila manusia meminta pertolongan ataupun bersekongkol dengan jin.

Kriangkrai juga tidak menafikan terdapat beberapa kejadian seram dan pelik sepanjang penggambaran dilakukan.

“Ada pelakon yang mengalami gangguan, misalnya ketika pelakon utamanya, Golf berbaring, dia merasakan seperti ada orang berbaring di sebelahnya tetapi apabila dia menoleh, tiada sesiapa di situ.

“Selain itu, ada seorang lagi pelakon iaitu Lee Ping dan beberapa orang kru ternampak suatu kelibat yang pelik sehingga mereka tidak mahu meneruskan penggambaran,” ujarnya.

Mengenai harapannya apabila filem ini ditayangkan di Malaysia, sebagai pengarah pastinya Kriangkrai berharap filem tersebut mendapat sambutan hangat penonton.

“Dari sudut agama dan budaya, memang tidak jauh berbeza dengan Malaysia. Apatah lagi kisah yang dipaparkan adalah tentang masyarakat di Selatan Thailand. Jadi, saya harap penonton Malaysia tidak melepaskan peluang untuk menonton filem ini nanti,” ujarnya.

Filem yang mengisahkan tentang seorang lelaki bernama Win yang berhijrah bersama keluarganya ke sebuah wilayah terpencil di Selatan Narathiwat apabila merasakan yang keluarga mereka itu seperti diganggu jin.

Di sebalik mahu mencari perlindungan daripada gangguan yang dialami mereka, ternyata keluarga berkenaan terjerumus dengan bahaya yang lebih besar. Win bersama isteri dan dua anak perempuannya, Mina dan Lin masih terus mengalami gangguan yang menyeramkan.

Mampukah Win melindungi keluarga yang disayanginya daripada gangguan makhluk jahat yang penuh misteri itu? Apakah punca dan rahsia yang bakal terbongkar di sebalik gangguan- gangguan makhluk halus atau jin yang menyelubungi keluarga tersebut?

Khong-Khaek: The Djinn’s Curse