April 22, 2024

Warning: sprintf(): Too few arguments in /home5/darulmul/public_html/kelkatutv.com/wp-content/themes/chromenews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 253

KUALA LUMPUR : Pembabitannya dalam industri hiburan tanah air bermula ketika menyertai pertandingan ‘Bintang Kecil 2013’ ketika baru berumur 9 tahun. Selepas itu, rezeki Aqeesh Aleeya atau nama sebenarnya Nur Balqis Aleeya Shahrom lebih pada bidang pengacaraan dan lakonan. Selepas menjuarai pertandingan bakat dalam talian ‘Bakat Ohsem Malaysia (BOM) 2017’ anjuran hurr.tv ketika berusia 13 tahun, Aqeesh Aleeya telah mengeluarkan single sulung beliau berjudul Aku Malu ciptaan DJ Fuzz dan Hez Hazmi. 

Pada bulan Mei tahun ini, Aqeesh Aleeya mengeluarkan single ke-2 beliau berjudul, Kau Ada, sebuah lagu duet bersama Momo, salah seorang anggota kumpulan Unknown yang popular dengan lagu Jangan Marah (Baby Sayang). Pada bulan Ogos tahun ini, di bawah bimbingan Akim Ahmad, Aqeesh Aleeya berjaya mara hingga minggu ke-6 program nyanyian realiti baru, ‘Terpaling Juara’ yang bersiaran di TV3. 

Melihatkan bakat dan kualiti vokal dimiliki anak kelahiran Selangor ini, Aqeesh Aleeya yang kini berumur 18 tahun dilamar syarikat rakaman Nova Music untuk merakamkan single ke-3 berjudul Retak ciptaan komposer, Firdaus Rahmat manakala lirik lagu ditulis bersama Arisz Ab Rahman dan Firdaus Rahmat. Menariknya, single ini dicipta khas untuk menjadi lagu OST drama bersiri terbaharu, ‘Rindu Kasih’ terbitan P&D Pictures Sdn Bhd. Drama sebanyak 15 episod ini dibintangi pelakon-pelakon utama, Umi Nazeera, Izzue Islam dan Nafiz Muaz bakal bersiaran dalam slot ‘Samarinda’ di TV3 setiap hari Isnin hingga Khamis jam 10 malam mulai esok, 16 November.

Lagu Aqeesh Aleeya dicipta khas untuk menjadi lagu OST drama bersiri terbaharu, ‘Rindu Kasih’

Menurut Aqeesh Aleeya, lagu bergenre balada itu mempunyai keunikan tersendiri, kena dengan diri selain berbeza daripada dua single sebelumnya.

“Sebelum ini, saya mendapat panggilan daripada abang Lan Nova Music yang mengatakan ada satu lagu untuk saya. Lagu ini juga adalah lagu OST drama ‘Rindu Kasih’ yang ditayangkan di slot Samarinda, TV3. 

“Dari awal mendengar demo lagi ini ia memang sedap. Ini single pertama saya dengan genre seperti ini. Kemudian, kami berjumpa untuk berbincang berkenaan rakaman dan sebagainya. Alhamdulillah, tempoh rakaman pun tak ambil masa lama,” katanya.

Berkongsi lanjut, Aqeesh Aleeya berkata, dia tidak berdepan kesukaran atau cabaran ketika merakamkan lagu Retak.

“Alhamdulillah, saya rasa proses merakamkan single baru ini semuanya agak mudah cuma saya perlu lebih menjiwai dalam menyanyikan lagu ini,” katanya.

Aqeesh Aleeya berkata, tidak pernah timbul rasa ralat dan putus asa dalam diri biarpun perlu menunggu lama untuk muncul dengan single baharu.

Sebaliknya, pengalaman yang ditimba hasil daripada menyertai pertandingan nyanyian dijadikan batu loncatan untuk terus memperbaiki diri.

“Saya sebenarnya sudah hampir 10 tahun berada dalam industri ini. Saya bermula dengan pertandingan Bintang Kecil sewaktu masih berumur 9 tahun. Selepas itu banyak lagi pertandingan yang saya sertai dan dalam masa sama pernah mengacarakan sebuah program. Saya juga seorang pelakon drama dan filem.

“Biarpun agak lambat untuk berada pada tahap ini, bagi saya itu semuanya bergantung kepada usia dan juga rezeki. Macam single pertama dan kedua, saya keluarkan lagu yang bersesuaian dengan umur ketika itu iaitu genre rancak. Untuk umur sekarang ini, saya rasa dah sesuai untuk bawa lagu bergenre balada dan lagi berat. 

“Dalam masa sama, saya juga ada menyertai banyak pertandingan dan ada menang dan kalah. Bagi saya itu semua rezeki juga dan saya ambil itu sebagai penguat untuk terus bertahan dalam industri muzik,” katanya.

Aqeesh Aleeya sudah hampir 10 tahun berada dalam industri muzik

Ditanya mengenai persaingan dalam kalangan artis baru ketika ini, Aqeesh Aleeya menyifatkan setiap penyanyi mempunyai kelebihan dan kekuatan masing-masing.

“Saya percaya semua artis dan penyanyi baharu mempunyai keistimewaan tersendiri. Jadi, saya tak berpegang sangat kepada konsep bersaing. Saya rasa kami semua nak memeriahkan lagi industri seni tanah air dengan cara masing-masing. Selain itu, semua bergantung kepada rezeki,” katanya.

Pastinya, Aqeesh Aleeya menaruh harapan tinggi agar lagu Retak itu diterima baik. 

Malah, dia berharap lagu yang menjadi OST drama di TV3 itu sedikit sebanyak dapat membantu lagu itu lebih dikenali.

“Harapan saya agar lagu ini dapat diterima oleh semua peringkat umur dan pendengar dapat memahami pengajaran yang ada di sebalik lagu Retak ini,” katanya.

Sebuah lagu balada yang meruntun jiwa, single terbaru Aqeesh Aleeya berjudul Retak telah dilancarkan semalam dan video muzik rasmi lagu tersebut boleh ditonton di saluran YouTube ‘Nova Music Videos’.

Retak – Aqeesh Aleeya | Official Music Lirik