July 19, 2024

KUALA LUMPUR – Setelah diantisipasi sejak tahun lalu, Modest Fashion & Womenpreneur Summit (MFWS) 2024 akhirnya diadakan. Acara yang berlangsung pada 8 dan 9 Februari lalu di Hotel InterContinental, Kuala Lumpur, MFWS 2024 menampilkan 13 usahawan dan pemimpin wanita serta 12 jenama modest fashion dari berbagai negara.

Pada persembahan buat julung kali diadakan ini, MFWS 2024 segera merealisasikan misi besar untuk membina komuniti usahawan wanita antarabangsa (International Womenpreneur Community). Komuniti ini amat efektif untuk menghimpunkan usahawan wanita dari seluruh dunia dan semua jenis sektor perniagaan untuk mewujudkan support system bagi membantu perniagaan masing-masing berkembang melalui usaha sama.

Bagi merealisasikan misi ini, MFWS 2024 telah bekerjasama dengan pelbagai pihak yang mempunyai minat yang sama dalam dunia keusahawanan wanita. Antara yang telah memberikan sokongan paling ketara seperti jenama kecantikan terkenal dari Indonesia, Wardah yang bertindak sebagai penaja acara. Dini Ardi Wardini selaku Naib Presiden Inovasi dan Pembangunan Produk daripada Paragon Corp iaitu syarikat induk Wardah, melihat perkara ini sebagai lontaran idea yang bernas dan semangat yang selari dengan nilai yang diamalkan.

“Sebagai penaja rasmi dan solekan dari rangkaian acara Modest Fashion & Womenpreneur Summit ini, Wardah turut menyumbang untuk membawa masuk beberapa penceramah yang merupakan pemimpin wanita daripada ekosistem syarikat mereka. Ini termasuk Dini Ardi Wardini, Naib Presiden Inovasi dan Pembangunan Produk Paragon Corp yang disebut sebelum ini, serta Dayah Bakar selaku Jurucakap Wardah Malaysia yang juga juruhebah radio dan penyampai TV terkenal di negara jiran,” jelas Dini Ardi Wardini. 

“Kami percaya kepada kebaikan, kehormatan dan kesopanan dalam apa jua yang kamu lakukan. Disebabkan itu, saya percaya dua hari ini adalah peluang yang baik untuk berhubung antara satu sama lain bagi melahirkan lebih banyak kerjasama bagi golongan yang dahagakan ilmu,” jelas Dayah Bakar.

Satu perkara menarik tentang MFWS 2024 ianya berbeza dengan persidangan perniagaan yang lain ini kerana adanya pertunjukan modest fashion show sebagai agenda utama pada hari pertama acara sehingga hari kelapan. Agenda ini menarik 11 jenama modest fashion terbesar dan paling berpengaruh dalam industri seperti Buttonscarves, By Ayu Dyah Andari dan Sall.

“Saya gembira menjadi sebahagian daripada MFWS tahun ini bersama-sama dengan tokoh-tokoh hebat dari modest fashion. Saya tidak tahu berapa banyak pertunjukan fesyen antarabangsa yang saya sertai, bermula di Dubai, Jakarta, Kuala Lumpur dan banyak lagi. Di MFWS 2024 Adrianna Yariqa akan memperkenalkan koleksi bertemakan Aidilfitri ‘Ayriangraya’,” katanya.

MFWS 2024 ialah acara berskala antarabangsa yang dianjurkan oleh PT Kreasi Mode Internasional. Acara ini berjaya menarik minat ribuan usahawan wanita dari 66 negara, walaupun hanya 22 negara yang terpilih untuk menyertai acara itu di Kuala Lumpur. Tambahan pula, PT Kreasi Mode International akan mengadakan MFWS di Qatar menjelang akhir tahun 2024.