July 13, 2024

KUALA LUMPUR – Artis terkenal dari Hong Kong, Nancy Sit, dan sensasi pop Malaysia, Shila Amzah, bergabung untuk pertama kali dalam penerbitan lagu Tahun Baru Cina bertajuk “Year Of The Yo.” Video muzik ini telah ditayangkan pada 8 Januari lalu. Nancy Sit, Shila Amzah, dan penulis lirik-penerbit Jonathan Wong mengadakan sidang media atas talian hari ini, memberikan media Malaysia gambaran eksklusif pada muzik video ini sambil berkongsi cerita dari sesi rakaman dan penggambaran.

Kerjasama antara Nancy Sit dan Shila Amzah untuk lagu Tahun Baru ini muncul semasa perbincangan untuk menghasilkan sebuah filem bersama. Kedua-dua mereka segera sehaluan, dan sinergi ini membawa kepada idea menerbitkan lagu Tahun Baru menjelang filem mereka yang akan datang. Nancy Sit mendedahkan bahawa filem itu, di mana kedua-dua artis ini menjadi pelakon utama, akan dikerjakan di Malaysia dan dijadualkan untuk tayangan pada Tahun Baru Cina 2025. Filem ini akan bertema kasih sayang dan komedi. Nancy Sit menyatakan, “Ini adalah kali pertama saya bekerjasama dengan seorang penyanyi Malaysia dalam sebuah filem, dan saya berharap ia akan menerima sambutan yang baik. Saat ini, kami masih di peringkat pengkaryaan skrip.”

Membincangkan proses rakaman lagu, Nancy Sit berkongsi bahawa Jonathan Wong telah menetapkan taraf yang tinggi sampai memerlukannya untuk mengulangi rakaman lagu tersebut beberapa kali. Dalam satu saat yang riang, Nancy diketuk lembut di perutnya oleh Wong, “Beliau mahu saya menyanyikan bahagian tertentu dari lagu itu menggunakan teras badan saya, dengan keyakinan bahawa ia akan kedengaran lebih baik. Beliau memberi ketukan sedikit pada perut saya, tetapi saya fikir beliau sepatutnya melakukannya lebih banyak supaya saya boleh menyanyi lebih kuat lagi.”

Walaupun mempunyai pengalaman sebelum ini dalam menyanyikan lagu Tahun Baru, beliau menyatakan bahawa kerjasama ini meningkatkan kecekapan muziknya, diatribusikan kepada kerjasama dengan Wong dan Shila Amzah.

Shila Amzah mengakui cabaran menyanyi dalam bahasa Kantonis, menyatakan bahawa ia lebih mencabar daripada menyanyi dalam Mandarin kerana variasi nada. Beliau memuji Wong kerana menukar lirik Kantonis menjadi nota muzik untuk membantu beliau memahami nada intonasi itu. Katanya, “Beliau mempunyai rasa muzik yang kuat, dan saya dapat belajar serta menyanyikan frasa itu dengan tepat dengan serta-merta.”

Yakin dengan bahagian korus lagu ini, Shila Amzah menambah, “Saya yakin peminat Malaysia akan menikmati lagu ini.”

Lagu ini merangkumi rujukan kepada budaya “Lou Sang,” yang mana saudara-mara berkumpul di keliling meja sambil melambung cebisan ramuan ke udara dengan penyepit apabila disuruh, sambil melaungkan ucapan untuk menandakan bermulanya tahun yang makmur. Wong mendedahkan bahawa draf pertama lirik tidak menyertakan rujukan budaya ini. Beliau berkata, “Pengarah TP Lim mencadangkan untuk memasukkan budaya ‘Lou Sang’ dalam lagi ini.’ Pada awalnya, saya tidak dapat mencari cara untuk menyertakannya, jadi saya memutuskan untuk menulis satu bahagian baru khas untuk ‘Lou Sang.'” Beliau juga mendedahkan bahawa lirik dan muzik adalah hasil kerjasama, dan bahagian rap Melayu adalah penambahan terakhir yang dicadangkan oleh Shila, atas dokongan Nancy Sit.

Semasa penggambaran video muzik “Year Of The Yo,” Nancy Sit dipuji kerana daya tahan beliau yang luar biasa, menari selama 2 hingga 3 jam tanpa mengeluh. Beliau dengan gembira berkata, “Saya mula solekan pada jam 6 pagi, dan kami mengambil gambar sehingga jam 9 malam. Kedua-dua Shila dan saya merasa sakit kaki, tetapi kami tidak mahu mengeluh.” Beliau dengan rendah hati menekankan bahawa “jika kami mengeluh, kami tidak akan dapat menyiapkan penggambaran pada masanya. Jadi kami memutuskan untuk terus maju, dan saya fikir hasilnya cukup baik!”

Diterbitkan oleh Infinitus Entertainment, Sunstrong Entertainment, dan Woohoo Pictures, dengan penyokong utama jenama kopi premium Chek Hup, dan Pavilion Hotel sebagai hotel rasmi, “Year Of The Yo” menggabungkan gaya pop tradisional dan moden, menonjolkan budaya “Lou Sang” unik Malaysia. Lirik melibatkan pelbagai bahasa, termasuk Mandarin, Kantonis, Inggeris, dan Melayu.

Selain itu, Nancy Sit dan Shila Amzah akan mengadakan acara pertemuan dengan peminat untuk “Year Of The Yo” pada 27 Januari (Sabtu) jam 2 petang di Sunway Velocity, memberikan peluang kepada peminat Malaysia untuk merayakan awal Tahun Baru Cina.