April 22, 2024

Warning: sprintf(): Too few arguments in /home5/darulmul/public_html/kelkatutv.com/wp-content/themes/chromenews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 253

KUALA LUMPUR : Pertandingan akhir Mr World Malaysia 2022 anjuran Universal Music Malaysia telah diadakan dalam acara gemilang di Grand Hyatt Kuala Lumpur pada 21 Oktober yang lalu dan menyaksikan 23 finalis bersaing antara satu sama lain untuk merebut gelaran berprestij.

Dengan tema ‘Lelaki Berdimensi’, Mr World Malaysia 2022 bermula pada Mei awal tahun ini dengan sesi uji bakat dan menyaksikan lebih 100 calon mendaftar untuk menjadi sebahagian daripada pertandingan lelaki paling berprestij di mana ia dianjurkan oleh Miss World Organization di United Kingdom.

Gelaran Mr World Malaysia 2022 akhirnya disandang oleh Joshua Benedict, 32, peserta dari Selangor yang merupakan seorang model dan usahawan. Beliau juga tidak percaya bahawa gelaran Mr World Malaysia 2022 kini menjadi miliknya.

Joshua Benedict pemenang Mr World Malaysia 2022

Sebagai permulaan kepada pemilihan pemenang, 23 peserta melalui beberapa pusingan aktiviti sebelum sesi penyingkiran yang merangkumi penilaian dalaman dan persembahan atas pentas termasuk pameran pakaian kebangsaan, persembahan pakaian santai dan persembahan pakaian makan malam.

Jawatankuasa penghakiman terdiri daripada Kim Lim, Pengarah Urusan, Universal Malaysia, Diana Danielle (Selebriti), Samuel Seow (Beam Artiste), Muzaamin (Editor GLAM Lelaki) dan Dewi Liana Seriestha (Miss World Malaysia 2014) menghakimi 23 finalis kepada 10 finalis teratas termasuk pemenang Mr Popular yang diundi oleh orang ramai.

Barisan juri bersama finalis Mr World Malaysia 2022

10 finalis ini kemudiannya memberi ucapan selama seminit untuk membuat kesimpulan mengenai advokasi mereka sebelum mengumumkan finalis kepada 5 terbaik. 5 finalis akhir seterusnya melalui pusingan soal jawab dengan hakim di mana soalan adalah berkaitan isu semasa untuk menentukan pemenang keseluruhan.

Pemenang Mr World Malaysia 2022 membawa pulang hadiah wang tunai bernilai RM25,000 dan akan mewakili negara di Mr World 2022/23 di United Kingdom yang dijadualkan tahun depan.

Mr World Malaysia 2022 dianjurkan oleh Universal Music Malaysia untuk mencungkil bakat baharu dan mempelbagaikan portfolio pengurusan bakatnya di bawah Celebrity360, cabang bakat di bawah syarikat ini. Antara rakan kongsi pertandingan ini termasuk Salun Rambut Rasmi (Number76), Rakan Solek Rasmi (Make Up Miracle), Official Fitness (Star Fitness), Media Rasmi (Rentak Sejuta), Yes Boss, The Interview, Official CSR Partner – The Giving Bank, JD Sports, CookX, LingTea, Living Young Aesthetics , Amazin’ Graze, Kapten Batik, Bottoms Lab, Pavilion Bukit Jalil, CitizenM Kuala Lumpur, WaxCandy, TCH FoodWorks, Klinik YU, Fipper Slipper, H&M, Spirit of the Harvest, The Pirates Club Changkat, The Alibi KL, Langkawi Pure, LUCA BSC, 7CAFe dan Ombak Kitchen.

Pertandingan dimulakan dengan segmen ‘National Costume’
Majlis diserikan dengan persembahan Nicole dan Meer Nash