December 8, 2023

KUALA LUMPUR: Kugiran rock alternatif, motherwit telah melancarkan video lirik d.antara dengan penampilan khas Shuhusna pada 6 Februari lalu.

d.antara merupakan single kedua dari EP anteseden yang akan dilancarkan di semua platform digital utama pada 4 Mac 2023.

Menurut vokalis dan gitarisnya, Sahaq Ibrahim, lagu tersebut merupakan perantara untuk dua haluan muzik berbeza yang dibawakan motherwit.

“Lagu ini diletakkan sebagai trek ketiga daripada lima lagu yang akan dimuatkan dalam EP kami. Tujuan ia diletakkan di tengah-tengah kerana ia merupakan perantara untuk dua haluan yang kami bawa.

“Dua lagu pertama lebih dekat dengan haluan muzik dalam EP pertama kami, “archived” demo manakala dua lagu terakhir lebih dekat dengan haluan baharu motherwit,” katanya.

motherwit telah melancarkan video lirik d.antara dengan penampilan khas Shuhusna

Selain Sahaq, motherwit dianggotai oleh noh zulazfar (gitar), pak lah (bass) dan aza azmeerul (dram dan vokal).

Sahaq yang juga komposer utama untuk motherwit berkata, d.antara bercerita tentang konflik pasangan yang sudah menjalinkan hubungan dalam tempoh yang lama.

“Kami cuba teroka sisi berbeza dalam percintaan, terutamanya untuk mereka yang dah bercinta lama. Biasanya konflik yang diangkat dalam mana-mana karya seni adalah tentang pasangan yang curang atau hubungan yang akhirnya terputus.

“Dalam d.antara, konflik utamanya tentang komunikasi. Apabila bercinta dalam tempoh yang lama, kadang kala hubungan jadi kelam dan tawar, tapi pasangan ini masih mencintai satu sama lain.

“Satu pihak dia ambil mudah terhadap pasangannya dan pasangannya itu pula sudah terlalu percaya yang mereka saling menyayangi, menyebabkan dia tidak berusaha untuk menunjukkan kasih sayangnya. Perhubungan itu akhirnya menjadi suram.

“Ini konflik senyap yang banyak berlaku pada pasangan yang sudah lama bercinta atau berkahwin. Keterujaan bercinta pada awal perhubungan mereka perlahan-lahan hilang walaupun kedua-duanya masih sayang.

“Semuanya tentang komunikasi. Pasangan yang sudah terlalu selesa antara satu sama lain suka bergantung kepada rasa yang ada dalam hati, tanpa mengungkapkannya.

“Ini yang kami cuba teroka dalam d.antara, kami ambil sisi yang berbeza daripada konflik yang biasa diceritakan dalam lagu-lagu sedia ada dalam pasaran,” jelasnya.

Shuhusna tampil sebagai vokalis jemputan

Selain membawa tema lirik dan susunan yang unik, d.antara juga merupakan lagu pertama motherwit yang menampilkan vokalis jemputan.

Bagi Shuhusna, peluang berkolaborasi bersama motherwit dalam lagu ini sangat mengujakan.

“Pertama kali dengar lagu ini, saya terus terima pelawaan motherwit.

“Bahagian verse dan korusnya ada rasa gembira dan manis tetapi menuju penghujung, ia jadi gelap dan kucar-kacir.

“Saya kagum dengan peralihan antara dua bahagian itu. Tak terfikir pula lagu yang awalnya gembira boleh bertukar menjadi begitu gelap.

“Saya diberitahu yang lagu ini tentang percintaan atau perkahwinan. Saya boleh faham sebab begitulah perkahwinan, tak semuanya indah selalu. Lagu ini pun begitu, ada suka dan dukanya,” katanya.

Video lirik d.antara telah ditayangkan pada 6 Februari lalu di saluran Youtube motherwitnoise. Versi audionya pula boleh dinikmati di semua platform digital utama.

Untuk rekod, nama motherwit diilhamkan daripada konsep naluri ibu atau akal budi, kepentingan untuk mempunyai kearifan semula jadi dan praktikal dalam menjalani kehidupan. Kugiran ini bermula sebagai projek solo Sahaq Ibrahim, pemuzik tanpa latar pendidikan muzik sebelum disertai Noh Zulazfar di posisi gitar pada Jun 2021 dan Pak Lah di posisi bass pada Januari 2022. Kemudian, Aza mengisi kekosongan pada posisi dram sebagai sessionist tetap.

Pengaruh yang berbeza dalam kalangan semua ahli menjadikan muzik motherwit unik, dengan lakuran elemen synth, pop, indie, rock malah sedikit jazz. Kugiran ini mengambil inspirasi dari pemuzik terdahulu, baik dari dalam mahupun luar negara. 

d.antara merupakan lagu pertama motherwit yang menampilkan vokalis jemputan