February 24, 2024

KUALA LUMPUR : Penantian Shamaine Othman, karyawan Malaysia yang amat dikenali dengan bakatnya sebagai penulis, pelakon, pengarah, produser dan juga pelawak ‘stand-up’ bakal berakhir dengan pementasan ‘Oh No She Didn’t!’ pada Oktober ini.  Dirancang sejak sebelum dunia dilanda pandemik, persembahan istimewa komedi ‘stand-up’ tersebut bakal melakar sejarah sebagai persembahan solo pertamanya sejak mula berjinak-jinak dengan dunia komedi sejak tahun 2012. 

Pementasan tersebut dijadualkan berlangsung hanya untuk satu malam sahaja pada 12 Oktober ini bertempat di Damansara Performance Arts Centre (DPAC), Empire Damansara.

Dengan pengalaman melebihi sepuluh tahun Shamaine mengambil bahagian di dalam persembahan komedi ‘stand-up’ berkumpulan di serata rantau Asia, Shamaine mengakui bahawa ianya berjaya mengasah bakat komedinya dan lebih arif dalam membaca kelakuan serta kemahuan para audiens yang hadir ke setiap persembahannya.

“Jujur saya katakan bahawa saya kini lebih bersedia untuk pementasan solo dan sudah tiba masanya untuk saya mencipta nama saya sendiri di dalam cabang seni yang amat unik ini. Lebih-lebih lagi di negara kita, jarang sekali kita dapati pelawak wanita yang berani untuk menceburkan diri di dalam bidang komedi ‘stand-up’, dan ia bagaikan didominasi oleh kaum lelaki. Saya anggap ini sebagai salah satu cabaran yang harus saya sahut dan pementasan solo bernama ‘Oh No She Didn’t!’ ini bakal mengubah lanskap tersebut”, kata Shamaine. 

Amat dikenali di kalangan peminat komedi negara dengan penulisannya bagi Projek Disko Baldi yang turut memenangi pelbagai anugerah dan seterusnya mendapat perhatian meluas apabila ia diterbitkan sebagai rancangan televisyen, Shamaine juga bertanggungjawab menulis muzikal OlaBola di bawah produksi Enfiniti Productions. Selama lebih dari satu dekad, Shamaine telah menghabiskan masa bekerjasama dengan industri televisyen dan filem di Malaysia dan Singapura dalam pelbagai bidang. Di antara rancangan-rancangan terkemuka yang pernah dihasilkan oleh Shamaine termasuklah Fear Factor (ASTRO), Club Mickey Mouse (Disney), Geng (ASTRO), Love in Lockdown (Sooka), Kuasa (ASTRO), Histeria (ASTRO), Rojak (Channel 5), Whoopie’s World (Okto) dan Totally Totto (Okto). Shamaine juga telah menulis dan mengarah tiga filem pendek iaitu Love Story bagi Festival Ikal Mayang Festival, Cuak dan KL24: Zombies.

Shamaine sewaktu mengadakan persembahan

“Pementasan ‘Oh No She Didn’t!’ bertemakan kisah seorang wanita bujang yang hampir mencapai umur 40-an yang terlampau sibuk bekerja dan mementingkan karier sehingga lupa dengan kehidupan peribadinya. Ia sangat ‘personal’ dan saya juga akan menyelitkan pelbagai kekalutan sebagai seorang warga Malaysia pada saat ini dan subjek ini tentunya amat relevan kepada para penonton yang hadir. Tatkala dunia dilanda pandemik, saya terfikir semula tentang projek ini yang telah lama direhatkan dan saya mula merangka strategi persembahan ini. Proses ini agak menakutkan juga kerana saya tidak pernah berseorangan di atas pentas. Namun inilah yang saya imaginasikan dan saya harap para peminat komedi negara akan datang beramai-ramai untuk menonton pementasan ini dan menyokong perjalanan seni saya”, tambah Shamaine lagi. 

‘Oh No She Didn’t!’ bakal diterbitkan oleh Cinematic Sdn Bhd, syarikat yang sebelum ini dinaungi oleh pengarah filem legenda negara iaitu Othman Hafsham, yang juga bapa kepada Shamaine. Syarikat penerbitan tersebut kini bakal diambil alih oleh Shamaine dan ianya sedang sibuk mengumpul serta membina pelbagai idea serta material baru selari dengan kehendak audiens masa kini. 

Jelas Shamaine, “Sepanjang karier saya di dalam bidang seni telah banyak yang saya lalui. Bermula dengan kumpulan komedi Improv paling lama bertahan di dalam industri seni Malaysia iaitu AIIA Improv dan saya juga telah dipilih sebagai pembuka acara bagi pelawak antarabangsa seperti Gina Yashere dan Ronny Chieng. Saya telah menulis material dalam pelbagai genre namun komedi mempunyai tempat yang amat istimewa di dalam jiwa saya”. 

Tiket berharga RM80 sudah mula dijual di www.shamaineothman.com. DPAC mempunyai kapasiti seramai 200 orang, jesteru itu kepada peminat-peminat komedi terutamanya Shamaine Othman, tempah tiket anda sekarang agar tidak ketinggalan. 

Shamaine bakal mengadakan persembahkan komedi ‘stand-up’ solo pertama pada 12 Oktober ini