May 21, 2024

KUALA LUMPUR : Bukan sahaja ia berjaya menutup tirai acara 2022 dengan penuh bergaya, malah inisiatif dari tiga kumpulan tarian paling prominen di negara ini iaitu, Dua Space Dance Theatre, Sutra Foundation dan DiDance secara kolektif dan juga dengan gaya tersendiri telah membuktikan bahawa persembahan berbentuk budaya masih relevan di hati rakyat Malaysia, dan mampu menongkah arus masa dan teknologi yang bergerak pantas.

Selama tiga malam berturut-turut yang menyaksikan penonton yang terdiri dari pelbagai latarbelakang, para penari dari tiga kumpulan tersebut telah mempersembahkan enam koreografi tarian di bawah pengarah artistik tersohor iaitu Anthony Meh dan Aman Yap (Dua Space), Datuk Ramli Ibrahim (Sutra Foundation) dan Zaridah Abdul Mallik (DiDance).

Rentak Bumi 2.0 berjaya menawan hati penonton di Panggung Bandaraya KL selama tiga malam berturut-turut

Disokong oleh program ArtsFAS dan Yayasan Hasanah, Rentak Bumi 2.0, idea untuk mementaskan Rentak Bumi 2.0 lahir hasil kejayaan video tarian Rentak Bumi tatkala dunia dilanda pendemik yang setakat ini berjaya mencapai hampir sejuta penonton di platform YouTube. Ini seterusnya telah memberikan inspirasi kepada pengarah-pengarah artistik tersebut untuk mentransformasikan persembahan tarian itu dari bentuk video ke pementasan fizikal yang boleh ditonton secara langsung.

Menurut Aman Yap dari Dua Space, “Kami amat berbesar hati kerana dapat bekerjasama dengan Sutra dan DiDance yang mempunyai reputasi besar bukan sahaja di Malaysia malah di rantau Asia. Bagi pihak produksi Rentak Bumi 2.0, saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang hadir dan teruskan sokongan anda buat kami bagi acara-acara yang akan datang. Sesungguhnya seni dan budaya adalah jiwa negara ini dan amat penting untuk kita semua terus memelihara dan menyayanginya”.

Rentak Bumi 2.0 berjaya menawan hati penonton di Panggung Bandaraya KL selama tiga malam berturut-turut

Hari ketiga Rentak Bumi 2.0 juga menampilkan program istimewa iaitu sebuah ceramah berserta demonstrasi yang dinamakan ‘Behind the Making of Rentak Bumi’ atau ‘Di belakang Tabir Pembikinan Rentak Bumi’ sebagai usaha mendekatkan diri industri seni dengan pelajar-pelajar seni persembahan di Malaysia. Ia berjaya memberikan penerangan lebih mendalam tentang apa yang terjadi di sebalik tabir sesebuah pementasan samada tarian, teater dan lain-lain lagi demi memastikan kejayaan produksi tersebut.

Datuk Ramli Ibrahim, dari Sutra Foundation, turut menjelaskan, “Kami berharap sesi ceramah serta demonstrasi ini akan menjadi amalan kepada setiap produksi kerana ianya dapat memberikan inspirasi kepada generasi baru untuk melibatkan diri secara serius di dalam industri seni dan budaya Malaysia. Rentak Bumi adalah sebuah kisah Malaysia dan kebanggaan rakyatnya yang berbilang kaum. Mesej perpaduan di dalam pementasan ini amat kuat dan saya percaya inilah yang membuatkan ianya begitu rapat dengan jiwa penonton. Terima kasih buat ArtsFAS dan Yayasan Hasanah yang membantu serta memberikan ruang kepada kami untuk terus berkarya”.

Rentak Bumi 2.0 berjaya menawan hati penonton di Panggung Bandaraya KL selama tiga malam berturut-turut