July 19, 2024

KUALA LUMPUR, 25 NOVEMBER 2021 – Bagai mengharapkan sinar yang lebih terang untuk tahun hadapan, 2022 bakal dibuka dengan KONSERT SLAM MENTARI MUNCUL LAGI pada Februari tahun hadapan. Mengharapkan tahun yang lebih menyerlah dan penuh semangat, Shiraz Projects Sdn Bhd dengan bangganya mempersembahkan konsert kumpulan legenda dan terkenal ini buat para peminat konsert tempatan khususnya.

Belum pernah menjejakkan kaki bagi mempersembahkan senarai katalog lagu-lagu hits mereka, venue kali ini merupakan penambahan sejarah buat Slam mahu pun peminat tegar mereka. Pastinya Dewan Plenari, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur akan bergema dengan lagu-lagu popular mereka pada 12 Februari tahun hadapan, jam 8.30 malam.

Konsert ini yang sepatutnya berlangsung pada 17 Januari 2021 terpaksa ditunda disebabkan pandemik Covid 19 di mana industri seni tanah air amat terkesan. Dengan mematuhi SOP yang ditetapkan oleh pihak kerajaan, konsert ini akan berlangsung dengan kapasitas 50% kehadiran dengan penjarakkan sosial. Peminat yang bakal hadir di konsert tersebut juga diwajibkan membuat ujian kendiri Covid 19 sekurang-kurangnya 48 jam sebelum hari konsert. Pihak penganjur memandang berat dan akan memastikan segala SOP diikuti serta mengharapkan agar para penonton yang hadir untuk menyaksikan konsert ini turut mematuhi prosedur yang ditetapkan.

Gabungan vokalis hebat Zamani bersatu dengan pemain-pemain instrument professional iaitu Shah (gitar), Eddie (keyboard), Man (dram) dan Lili (bass) akan membawa khalayak mengimbau nostalgia masa lalu sewaktu membesar dengan lagu-lagu handalan mereka. Pastinya setiap lagu akan disertai dengan nyanyian bersama para peminat kumpulan yang ditubuhkan pada tahun 1991 ini.

Tiga puluh tahun dalam industri dan melalui pelbagai kenangan pahit dan manis bergelar anak seni, Slam sentiasa menghadiahkan persembahan bertenaga dan kaya bunyi bagi melengkapkan momen – momen indah buat semua peminat.

“Slam adalah sebuah kumpulan yang sudah lama pihak kami merancang untuk menganjurkan konsert mereka dan kini impian itu menjadi kenyataan” ujar Shiraz yang merupakan Ketua Pengarah Ekskutif Shiraz Projects.

Slam pernah muncul dengan rangkaian konsert yang sentiasa meninggalkan kesan yang tersendiri buat peminat, untuk konsert kali ini mereka merasakan persiapan akan jadi lebih mantap. Sudah lama tidak muncul dengan sebuah konsert dan selalunya sebelum ini Slam akan mengadakan konsert dua tahun sekali. Jadi kali ini persediaan akan lebih ekstra dan rapi.

“Kalau sebut tentang kelainan, kami boleh katakan susunan muzik akan lebih mantap lagi dan kita membesarkan lagi muzik dan bunyi dengan penambahan instrument. Untuk konsert kali ini juga, kami akan menggunakan teknologi moden dengan menyelaraskan visual dan teknik pencahayaan. Rasanya ini merupakan sebuah ‘stepping stone’ untuk Slam memberikan satu perkara baru untuk para peminat,” ujar Shah mewakili kumpulan Slam.

“Harapan kami agar Konsert Slam Mentari Muncul Lagi ini merupakan permulaan untuk konsert-konsert kami yang mendatang. Banyak perancangan yang sudah terkandas. Ini akan menjadi sebuah pengenalan Slam serius kembali dan juga hadiah buat para peminat,” tambah Shah.

Kumpulan Slam

Kumpulan yang berasal dari Johor ini sudah menempa nama bukan sahaja di Malaysia tetapi juga dikenali di Singapura, Brunei dan Indonesia.

Lagu Gerimis Mengundang telah diubah kepada pelbagai versi di negara jiran, Indonesia. Lagu tersebut merupakan salah sebuah lagu yang terkandung dalam album studio kedua, Kesan Terbukti yang dilahirkan pada tahun 1995. Album ini juga turut menampilkan pelbagai lagu hits seperti Tak Mungkin Berpaling, Manisnya Rindu, Bukan Niat Membalas Derita, Kembali Terjalin dan Nurkasih.

Sebelum itu, Slam muncul melalui album bertajuk Slam pada tahun 1994 dengan mengenengahkan lagu-lagu seperti Buat Seorang Kekasih dan Nina. Album ketiga kumpulan yang dianggotai oleh Zamani, Shah, Eddie, Ajak, Man dan Lili ini muncul pada tahun 1996 dengan tajuk Kembali Merindu. Antara lagu-lagu yang menjadi siulan melalui album ini ialah Jika Kau Rasa Getarnya, Kita Terpaksa Bermusuhan dan Kembali Merindu. Pada tahun yang sama, Slam muncul dengan konsert berskala besar pertama di Stadium Negara yang bertajuk Slam Live Concert Unplugged. Kumpulan ini turut dianugerahkan Anugerah Kembara di AIM ke-4.

Pada tahun 1998, mereka kembali meledak dengan album Dalam Harapan yang mengandungi lagu- lagu seperti Mentari Muncul Lagi, Tiada Aku Jemu, Entah Mengapa dan Terpukau Seribu Rindu. Album Slamanja dikeluarkan pada tahun 2003 dengan diikuti album Menggapai Langit pada tahun 2007.

Antara pencapaian lain buat Slam yang tersimpan erat dalam sejarah penubuhan mereka ialah memenangi tempat ketiga di Voice of Asia 1997 dan Anugerah Khas di Anugerah Musik Indonesia 1999.

Konsert ‘Slam Mentari Muncul Lagi’ yang merupakan konsert satu malam sahaja ini menawarkan tiket berharga RM 700, RM360, RM260, RM200, RM160, RM130 untuk peminat melakar sejarah bersama mereka. Untuk sebarang keterangan lanjut, sila layari www.myticket.asia untuk tempahan tiket. Bagi informasi atau update terkini, layari laman sosial Slam dan Shiraz Projects.

Peminat-peminat Slam juga boleh membeli T-shirt eksklusif apabila membeli tiket konsert di laman web www.myticket.asia

259 thoughts on “Slam harapkan sinar yang lebih terang untuk tahun 2022

  1. I just could not leave your website before suggesting that I really enjoyed the standard information a person provide on your guests? Is gonna be back often in order to check up on new posts|

  2. Pingback: thesis defense
  3. Pingback: help writing
  4. Pingback: 1foreign
  5. We still cannot quite believe that I can come to be any type of those staring at the important points entirely on your webblog. My loved ones i are sincerely thankful for use on your generosity plus for giving me possibility pursue our chosen profession path. Information information I became of the web-site.

Comments are closed.