November 29, 2023

JOHOR BAHARU – Selepas 10 tahun tidak mengadakan konsert di Johor, Sweet Charity menghilangkan rindu peminatnya apabila mengadakan Konsert Berita Gempa di Stadium Arena Larkin, Johor Baharu pada 29 Julai lalu.

Konsert Sweet Charity yang diberian nama Berita Gempa merupakan ‘penghormatan’ untuk meraikan lagenda hidup ikon rock Nusantara itu. 

Mengimbau kembali sejarah Sweet Charity, seawal tahun 1969 mereka sudah bersama dengan anggota asal iaitu Dato Ramli Sarip dan Rahman Sarbani, kemudian Rosli Mohalim dan Ahmad Jaffar menyertai mereka pada lewat 70-an sebelum album pertama dikeluarkan pada 1979. 

(kredit foto: Papa Din)

Legenda ini menghasilkan enam album bersama Ramli sehingga 1985 sebelum Ramli mengambil keputusan keluar dan bergerak solo manakala Rosli Mohalim dan Sweet Charity meneruskan perjuangan dengan vokalis wanita, Zaiton, untuk album terakhir iaitu ‘Sweet Charity 88’ yang telah diriliskan pada 1988.

Apa yang menarik varian ‘crowd’ yang hadir ada seawal usia 20an sehingga 70-an, ini menandakan betapa pengaruh Sweet Charity berdekad. ‘Show’ dimulakan dengan persembahan angklung dari saudara Max membawakan tiga lagu iaitu Sri Mersing, Lemak Manis dan Kita Insan Biasa yang di sampaikan secara instrumental.

Muncul sekitar 9 malam meleraikan resah peminat mereka yang terdiri daripada golongan muda dan tua dengan pakej lengkap dan menarik mulai daripada persembahan, instrumentasi, visual, sistem bunyi dan pencahayaan sehingga imej serta skrin layar gergasi di atas pentas.

(kredit foto: Papa Din)

Konsert Berita Gempa dimulakan dengan persembahan pembukaan tiga lagu malar segar sehingga ke hari ini iaitu Di Tahun 2000, Pelarian dan Hilang Gelap Terbitlah Terang yang seakan lagu ‘pemanas badan’.

Apabila lagu Dekatlah Padaku, Dunia Perlumbaan dan Sejuta Wajah yang mempunyai tempo perlahan dan rancak, sitausi berubah dan seakan meledakkan emosi penonton malam tadi apabila ramai yang menyanyikannya bersama-sama.

Persembahan Datuk Ramli Sarip selaku vokalis, Rahman Sarbani (pemain dram), Rosli Mohalim (gitaris) serta Ahmad Jaafar (kibodis/vokalis kedua) yang merupakan anggota klasik kumpulan ini dibantu seorang lagi gitaris dan kibodis serta pemain alat perkusi ternyata bertenaga sehingga membuatkan penonton ‘jadi gila’ dan turut menari bersama, namun persembahan masih dalam keadaan terkawal.  

(kredit foto: Papa Din)

Stadium Arena Larkin digegarkan lagi dengan lagu Berita Gempa dan Musibah sebelum lagu Bagaikan Bermimpi, Terharu dan Jalan Malam dinyanyikan oleh Ahmad dengan lagu Jalan Malam berduet dengan Rosli.

Lagenda rock yang mempunyai tujuh album studio sejak 1979 itu turut mendendangkan lagu-lagu mereka yang pernah popular dan berkumandang di corong-corong radio satu ketika dahulu seperti Zakiah, Jangan Tunggu Lama-lama dan Raja Kumbang.

Sebelum meneruskan konsert dengan lagu ke-16 iaitu lagu saduran Tanjung Puteri yang pernah dinyanyikan Othman Hamzah dan amat sinonim dengan Johor, Ramli mengimbau satu sejarah kumpulan hitam itu semasa mengadakan persembahan di negeri tersebut.

(kredit foto: Papa Din)

“Kami pernah disenarai hitam daripada membuat konsert di Johor. Semasa bermain dalam ‘funfair’ di Taman Pelangi (Johor Bahru), pentas roboh dan mengakibatkan beberapa orang pengsan tetapi tiada kemalangan jiwa berlaku.

“Ini disebabkan penonton berpusu-pusu dan menolak antara satu sama lain. Tempat ‘funfair’ hanya boleh muat sekitar 3,000 orang tetapi pada hari itu yang datang 7,000 orang. Insiden ini menjadi tajuk utama akhbar keesokan hari.

“Kami diharamkan dari masuk Johor hampir satu tahun setengah. Ini cukup memberi kesan kepada anggota kami kerana banyak yang datang dari Johor seperti dari Muar dan Pontian,” katanya sebelum lagu Tanjung Puteri dimainkan secara akaustik.

(kredit foto: Papa Din)

Kemuncak malam Konsert Berita Gempa dihidangkan dengan lagu Apa Khabar Sayang, Seniman di Rantau, Datang dan Pergi, Batu, Lahirmu Bukan Untuk Dunia, Ribut 10.59 pagi, Kamelia, Teratai dan Penunggu.

Secara keseluruhan sebanyak 25 lagu dibawakan untuk persembahan istimewa itu dan konsert anjuran Megatix Malaysia dengan kerjasama Tourism Johor dan LampuNeon selaku Promoter yang melabuhkan tirai pada jam 12 tengah malam.

Lagenda rock dari Singapura itu memukau lebih 3,000 penonton dari seluruh pelusuk tanah air termasuk Singapura dan Brunei, konsert tersebut merupakan jelajah seni terbaharu mereka sebelum ke Singapura selepas ini.

(kredit foto: Papa Din)