May 21, 2024

Boleh dikatakan kes penculikan melibatkan kanak-kanak merupakan antara kes jenayah yang sering berlaku dan kerap mendapat perhatian ramai.

Misalnya, kisah mengenai kes penculikan ‘van putih’ yang cukup popular dan pernah menjadi bualan ramai.

Maka, ia telah menjadi inspirasi kepada syarikat produksi Osmosis Production Sdn. Bhd. untuk menghasilkan sebuah filem aksi berjudul TUJUH DUA BELAS yang mengangkat tema tentang jenayah berkenaan.

Farali Khan bersama pengarah
Johan As’ari bersama pengarah Thorpe Ali

Pengarahnya, Thorpe Ali berkata, idea untuk menghasilkan filem tersebut bermula sejak 10 tahun lalu dan ideanya tercetus dengan kisah penculikan kanak-kanak yang hangat suatu ketika dahulu.

“Mengenai tajuk Tujuh Dua Belas, ia sebenarnya memberi maksud kejadian penculikan yang berlaku dari pukul 7.00 pagi hingga 12 malam. Ia memberi mesej bahawa sekiranya berlaku kejadian sebegini, tindakan pantas harus diambil segera.

“Kejadian penculikan ini selalunya tidak menunggu masa lama kerana mudah dikesan dan filem ini menunjukkan watak utamanya berusaha untuk mencari penculik,” ujarnya.

Johan As’ari

Sebelum ini, Thorpe adalah individu yang bertanggungjawab dalam penerbitan sebuah rancangan popular siri seni beladiri di TV3 berjudul Mahaguru sekitar tahun 90-an.

Tujuh Dua Belas menampilkan barisan pelakon-pelakon hebat seperti Farali Khan yang menjadi teraju utama selain Johan As’ari dan Adam Darwisyh.

Menariknya lagi, filem ini juga turut menampilkan pesilat kelahiran Indonesia yang popular di media sosial iaitu Chintya Chandranaya.

Chintya Chandranaya

Ia mengisahkan tentang Safia, seorang atlet seni mempertahankan diri yang terpaksa bertarung nyawa untuk menyelamatkan anak saudaranya yang diculik oleh sekumpulan penyeludup organ manusia.

Mengenai keputusan untuk menerbitkan sebuah filem aksi, Thorpe memberitahu berdasarkan pemerhatian yang dibuat, genre aksi merupakan antara yang digemari penonton selain filem-filem bergenre seram dan komedi.

Di sebalik tabir Tujuh Dua Belas

Jelasnya lagi, filem arahannya itu juga sudah semestinya menampilkan beberapa perbezaan dengan filem aksi yang pernah diterbitkan.

“Kebanyakan filem aksi selalunya memaparkan watak lelaki selaku tunjang utama, tetapi filem Tujuh Dua Belas ini mengangkat golongan wanita yang lincah dalam seni bela diri.

“Disebabkan itu saya memilih pelakon seperti Farali Khan kerana dia memiliki asas seni bela diri MMA, begitu juga pemilihan Chintya yang sememangnya tular dengan aksinya menendang tong gas terutama sekali di YouTube,” jelasnya.

Untuk filem ini, Thorpe memberitahu penggambaran dilakukan sekitar Januari 2022 di beberapa buah lokasi seperti Kuala Lumpur serta Gopeng, Lenggong dan Pengkalan Hulu, Perak.

Berkenaan cabaran sepanjang pembikinan TUJUH DUA BELAS, antaranya adalah pergerakan yang terbatas dan banyak babak yang tidak dapat dibuat memandangkan ketika itu negara masih lagi dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Kalau ditanya mengenai harapan pula, pasti saya mengharapkan Tujuh Dua Belas berjaya menarik sokongan penonton ke pawagam.

“Sekiranya filem ini mencipta kejayaan, kami juga sudah mempunyai perancangan untuk menghasilkan sekuel yang kedua dengan gabungan pelakon-pelakon Malaysia, Indonesia dan Kemboja,” ujarnya.