December 4, 2023

JAKARTA – Band muda Indonesia berhijab ini mula menempa nama di kalangan penggemar muzik metal seluruh dunia apabila tampil memberikan nafas baharu kepada lagu-lagu metal band terkenal kegemaran ramai seperti Red Hot Chilli Peppers, Rage Against The Machine, Slipknot dan Metallica. Kehebatan lagu-lagu ‘cover’ mereka turut diakui oleh nama-nama hebat, antaranya Slash, Tom Morello dan Flea, gitaris bass RHCP.

Berasal dari sebuah perkampungan kecil Singajaya di Jawa Barat dan memiliki ramai pengikut dalam talian dari kalangan peminat metal, Voice of Baceprot (VOB) yang dianggotai oleh Marsya (vokal dan gitar), Widi (bass) dan Sitti (dram) sentiasa memberikan yang terbaik dalam setiap persembahan mereka dan acap kali memecahkan stereotaip tentang rupa dan gaya bunyi sesebuah band metal dengan cara yang tersendiri. 

VOB melahirkan rasa teruja untuk bertemu peminat di Malaysia

Susulan kemunculan bertenaga mereka di Wacken Open Air 2022 di German yang mendapat sorakan gemuruh dan pujian peminat yang hadir, VOB menamatkan kesibukan tahun 2022 mereka dengan 2 rekod single, EP terbaharu berjudul ‘PMS’, dan kejayaan 12 persembahan di 7 negara termasuk jelajah Eropah.   

Trio wanita ini bakal menemui peminat metal Malaysia buat julung kalinya pada 19 Februari ini di Zepp Kuala Lumpur, dengan mempersembahkan lagu-lagu single mereka, School Revolution, God, Allow Me (Please) to Play Music, [Not] Public Property dan PMS – Perempuan Merdeka Seutuhnya.

VOB turut melahirkan rasa terharu dan teruja kerana akhirnya dapat bertemu dengan peminat mereka di Malaysia apatah lagi beraksi di Zepp yang mana sebelum ini hanya mendapat khabar daripada pemuzik Indonesia yang pernah mengadakan persembahan di lokasi yang sama.

Blind Tribe bakal mengadakan persembahan di konsert VOB tersebut

Konsert ini bakal dimulakan dengan persembahan oleh band alternatif metal tanah air, Blind Tribe. Band kelahiran Pulau Pinang ini adalah satu nama yang tidak asing lagi buat peminat metal negara. Bermula sebagai band ‘underground‘, seterusnya pernah membuka tirai bagi band Inggeris Napalm Death, Blind Tribe sehingga kini masih lagi bertakhta di hati peminat. Desas-desus kemunculan semula mereka dalam masa terdekat membangkitkan lagi keterujaan peminat akan persembahan hebat yang bakal dipamerkan band berpengalaman ini. 

‘Voice Of Baceprot Live In Kuala Lumpur’ bakal diadakan pada 19 Februari 2023 bertempat di Zepp Kuala Lumpur dan dibawa khas oleh Pentas 365 selaku penganjur utama dengan kerjasama rakan penganjur, Lampuneon dan juga Ticket Empire selaku ejen rasmi tiket.

Maklumat lanjut mengenai konsert dan jualan tiket boleh didapati di laman Instagram Pentas 365: instagram.com/pentas365 dan laman web www.myticketempire.com.