May 18, 2024

KUALA LUMPUR : Bintang rap Singapura, YHB Sleepsalot kembali tampil dengan single baharu berjudul Tukar Currency yang kini sudah berada di semua platform digital menerusi Universal Music. Tukar Currency adalah lagu pertama tahun ini keluaran bakat baharu cukup menyinar itu selepas menutup tahun 2021 dengan karya romantiknya Jatuh Boi tahun lalu.

Sejak sempadan negara dibuka beberapa tahun lalu, warga Singapura berpeluang untuk mengubat kerinduan menjejak tanah Malaysia, dan sebaliknya. Ia turut dirasakan YHB Sleepsalot yang tidak bertangguh ke Kuala Lumpur (KL) pada Mac lalu di mana dia dapat bertemu semula dengan sahabat serta rakan artis dalam industri rap.

Dalam persiapannya menuju ke sini, tercetus sebuah perasaan yang menurutnya kembali segar dalam diri, lantas ideanya terhasil daripada gambaran betapa terujanya dia dapat melangkau keluar dari Singapura. “Sewaktu pergi menukar wang, ia serta-merta mengembalikan semula kenangan itu,” katanya teringat masa itu. “Rasanya agak pelik dan pada masa sama mengingatkan saya betapa pentingnya melawat KL. Ada saja berlaku pertukaran budaya dan idea. Ia benar-benar buatkan saya terinspirasi.”

Semua idea rasa itu kemudian dirangkumkan dalam Tukar Currency yang diterjemah ke bahasa Melayu daripada istilah Inggeris, Currency Exchange. Karya itu turut diserikan dengan kerjasama daripada SonaOne dan angggota Forceparkbois iaitu Nakalness. 

Tukar Currency menggunakan rentak ‘breezy trap’ yang dicipta RIIDEM di mana YHB turut merakam perjalanannya dan selitkan metafora berkisar kemewahan, kesungguhan, dan kuasa. Dia masih kekal merendah diri tapi optimistik pada masa sama dan disalurkan pada baris lirik ‘Kalau ambik L aku tambah jadi V’, terjemahan daripada “If I ever take an L (loss), I’ll bounce back and turn it back up.”

Dia turut menyebut nama bintang gusti Stone Cold Steve Austin dan penerbit hip hop, Metro Boomin, dua penghulu dalam lapangan artistik masing-masing sambil menujukan sepatah dua kata buat golongan bertaraf diva dan berkelas tinggi pernah ditemuinya, diiringi tawa kecil.

YHB Sleepsalot kembali tampil dengan single baharu berjudul Tukar Currency

Sejak mula berkarya dalam muzik, YHB ambil berat terhadap populariti diraihnya dari luar Singapura meskipun agak asing buatnya kerana ketika itu baru pertama kali menulis lirik. Dia memiliki peminat dari Malaysia yang serta-merta menyukai corak rap tersendirinya selepas mendengar lagunya di platform penstriman dan media sosial.

YHB juga teringat semula betapa kota KL rasa dekat tapi masih asing di hatinya. “Ia memberi saya peluang untuk mendewasa dan berkembang sebagai individu dan juga artis,” tambahnya. Bersua dengan himpunan artis hebat turut membuatkan semangatnya lebih berkobar melangkah ke 2022 berbekalkan perspektif baharu ditemuinya.

Terdahulu, YHB  Sleepsalot dipuji kerana memiliki bunyi selain corak ketrampilannya unik di media sosial. Sudah mencintai muzik sejak kecil, YHB Sleepsalot mula menulis lagu seawal umur 13 tahun dan melancarkan muzik sendiri pada 16 tahun menggunakan rentak yang ditemuinya menerusi YouTube selain mempelajari sendiri produksi penghasilan lagu.

Muzik video (MV) Tukar Currency turut memberi kelegaan buatnya kerana dapat menjalani penggambaran sendiri di kota ini. MV terdahulunya menerusi Jatuh Boi menampilkan pemandangan KL yang dirakam kru tempatan sebelum diberikan kepada mereka di Singapura. Sekembalinya ke Singapura, dia sangat bersemangat untuk menguasai industri rap semula dan pelancaran Tukar Currency melambangkan ikatan istimewa antara dua negara ini. “Negara kita sudah ibarat bersaudara, baik rakyatnya, makanan, dan budaya,” katanya.

“Begitu indah melihat persamaan mahupun perbezaan yang kita ada! Sekarang saya cuma ingin terus hasilkan lebih banyak muzik dan bekerjasama dengan pengkarya dari luar negara.”

Tukar Currency kini boleh dinikmati di semua platform penstriman. Muzik videonya juga sudah boleh ditonton di YouTube.

Tukar Currency – YHB Sleepsalot ft. Nakalness (Official Music Video)