April 22, 2024

KUALA LUMPUR – Peminat industri seni hiburan tanah air yang mengikuti perkembangan selebriti popular Fattah Amin dari dekat, tentunya tahu perubahan yang dilaluinya dari semasa ke semasa.

Figura berusia 33 tahun ini memulakan langkah dalam peragaan, kemudian menggilap bakat dalam lakonan dan seterusnya melebarkan sayap dalam nyanyian pula.

Bagaimanapun bukan lagu-lagu berkonsep komersial menjadi pilihan Fattah kerana dia sebaliknya menggemari genre dakwah, ketuhanan serta memuji dan memuja keagungan Allah.

Terbaru, Fattah baru sahaja melancarkan lima lagu zikir eksklusif sempena kedatangan bulan Ramadan yang boleh didapati menerusi aplikasi Mukmin Pro.

Fattah lancar zikir eksklusif sempena Ramadan

Lagu-lagu zikir yang diterbitkan oleh Mukmin Pro ini adalah sebahagian daripada fokus baru Fattah dalam menghasilkan lebih banyak kandungan zikir dan muzik Islamik.

Lima trek zikir iaitu Iktiraf, Taubat Nasuha, La Hawla wa la Quwwata illa billah, Rabbi Yassir, dan Zikir Fatimah tersedia di aplikasi Mukmin Pro.

Fattah berkata, dia bersemangat untuk berkongsi lagu-lagu zikir ini dengan peminat dan komuniti Muslim yang lebih luas.

“Ia merupakan penghormatan untuk melagukan zikir ini secara eksklusif di aplikasi Mukmin Pro, dan saya berharap ia membawa ketenangan dan kedamaian kepada mereka yang mendengarnya semasa bulan Ramadan yang diberkati ini,” katanya.

Projek ini dihasilkan dibawah jenama Masyhur iaitu label rekod dibawah Universal Music yang turut menyokong inisiatif ini.

“Keinginan kami (bersama isteri Fazura) untuk buat aplikasi dah lama wujud. Kami terdetik, satu hari kami teringin nak ada program begini.

“Disitulah bermulanya kami ‘create’ aplikasi Mukmin Pro. Sebenarnya saya dengan Faz dah banyak plan untuk buat lebih banyak lagi selain dari features-features yang ada di Mukmin Pro.

“Salah satunya Daily Zikir yang sebelum ini kita plan, waktu itu terdetik kenapa tak buat sendiri. Memandangkan saya artis Universal Music, dua lagu sebelum ini dengan mereka pun lagu ketuhanan.

“Jadi saya terfikir, dah ada features Daily Zikir kenapa tak buat zikir daripada saya dan mungkin lepas ini ada banyak lagi artis-artis Masyhur ataupun ada lagi artis-artis kat luar genre nasyid, Islamik dan Ketuhanan yang kita boleh berkolaborasi untuk kita letak dalam features Halwa,” katanya.

Lima trek zikir tersedia di aplikasi Mukmin Pro

Menurutnya, niat mereka sebenarnya tidak lain adalah untuk bagi orang tahu berkenaan kiblat, beritahu fasal sembahyang serta benda-benda kerohanian.

“Jadi, kami fikir buat sendirilah dan dari situlah saya berjumpa rakan-rakan dan mula hasilkan projek ini. Mulanya kami plan hasilkan tiga zikir.

“Zikir-zikir ini memang yang orang dah ‘familiar’. Kami buat muzik baru dan arrangement baru. Dari tiga tiba-tiba jadi macam tak cukup kerana satu zikir dua minit sahaja.

“Ia terlalu sekejap sangat. Untuk itu kami tambah lagi dua. Sampailah lengkap lima track zikir dari kami,” katanya.

Lagu-lagu zikir ini boleh dihayati melalui Spotify, Apple Music dan Youtube mulai minggu pertama Ramadhan ini edaran Masyhur/ Universal Music.

Peminat pastinya akan teruja mendengar suara Fattah dalam genre baru, dan dapat menghayati zikir-zikir ini untuk refleksi dan meditasi spiritual sepanjang Ramadan ini.

Aplikasi Mukmin Pro, yang dikenali dengan antaramuka pengguna yang mudah dan ciri-ciri Islamik yang boleh dipercayai, akan menawarkan trek eksklusif ini kepada pengguna semasa bulan Ramadan.