July 19, 2024

KUALA LUMPUR – Mula dikenali dalam dunia hiphop indie dan bakal menyinar di arena popular, bintang terbaharu di bawah naungan Def Jam Malaysia, Killa Driz muncul dengan karya yang berjudul Rap$tar.

Killa Driz yang baru-baru ini telah ditandatangani oleh Def Jam Malaysia. Bakat Killa Driz dalam penulisan lagu dan rap ditekankan, menunjukkan bahawa beliau mempunyai kebolehan berganda dalam bidang ini. Beliau juga telah mendapat pengiktirafan yang signifikan sebagai seorang rapper bawah tanah dalam arena hip-hop indie, yang membezakan beliau daripada yang lain dan menjadikan beliau luar biasa atau istimewa.

Killa Driz muncul dengan karya yang berjudul Rap$tar

Penyanyi rap muda yang berusia 23 tahun ini menyatakan bahawa beliau sangat gembira dapat memperkenalkan lagu sulungnya di bawah terbitan Def Jam Malaysia.

“Lagu yang berjudul Rap$tar ini menampilkan sisi tekun saya dalam bidang yang saya ceburi. Ia mencerminkan keinginan saya untuk bekerja keras dan menjadi lebih baik sambil mencuba meneroka perkara-perkara baharu.

Ia juga memberi peluang kepada saya untuk meluahkan perasaan peribadi tentang ketidak pedulian terhadap pendapat orang lain dan apa yang mereka fikirkan tentang kita. Yang penting kita terus berusaha untuk berjaya,” ujar Killa Driz membuka bicara.

Lagu yang dihasilkan bersama Luca Sickta ini mengambil masa tiga bulan untuk selesai rakaman dan ia turut mendapat sentuhan bintang hiphop tersohor SonaOne.

“Sona juga sempat membuat beberapa perubahan pada lagu ini selepas mendengar demonya dan saya sangat berpuas hati dengan hasil kerjasama ini. Saya rasa inilah versi diri saya yang selama ini ingin ditampilkan pada dunia,” tambah Killa Driz lagi.

Semestinya karya ini juga didatangkan dengan sebuah video muzik yang hebat.

“Proses rakaman video muzik sangat mudah. Saya berpeluang bekerja dengan Unfold yang mengarah dan merakam klip video Sengkek dendangan Yonnyboi dan ALYPH. Saya memberi mereka kepercayaan sepenuhnya untuk penghasilan video muzik tersebut. Semuanya berjalan lancar dan suntingannya juga sangat luar biasa. Saya memang teruja untuk orang lain menyaksikannya.

Konsepnya juga agak unik kerana ia banyak menampilkan karya seni Lukis. Ada juga karya seniman agung Van Gogh yang sempat diselitkan bersama. Konsep ini dipilih kerana saya sendiri suka melukis sepanjang saya membesar. Ia merupakan satu lagi cara untuk meluahkan emosi selain melalui lagu.

Malah, saya juga berkesempatan untuk menghasilkan sebuah karya seni lukis sendiri selain diberi peluang memilih karya-karya yang ingin saya tampilkan dalam lagu ini. Lukisan saya juga mencerminkan perasaan saya serta apa yang pernah saya lalui dan bakal tempuhi. Pada saya ia sangat lengkap.

Karya-karya seni lukis itu juga merupakan tanda simbolik tentang perasaan saya serta keinginan untuk mendapat lebih banyak keuntungan dalam hidup. Segalanya ada makna. Saya idamkan sesuatu yang mampu membawa kejayaan serta ketenangan dalam hidup. Sesuai dengan pesan lagu ini yang tidak pedulikan tentang kata-kata orang lain,” jelas Killa Driz Panjang lebar.

Killa Driz juga berharap supaya karyanya ini dapat diterima oleh semua yang mendengar dan mampu membakar semangat orang lain untuk terus mengejar impian masing-masing tanpa perlu menggadaikan keperibadian diri demi mengecapi kejayaan.

Single Rap$tar boleh didengari di semua digital platform seperti Spotify, Apple Music, KKBOX, Deezer dan YouTube Music bermula 16 Jun lalu, muzik video juga telah ditayangkan secara eksklusif di saluran YouTube rasmi Def Jam Malaysia.

Rap$tar (official music video)